De Standaard

Eenpersoon­skamer weer 6 procent duurder

In Antwerpen en VlaamsBrab­ant betaal je het meest voor een ziekenhuis­verblijf in een eenpersoon­skamer, in Limburg het minst. Maar overal is het duurder geworden, gemiddeld zes procent in een jaar.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON GRYMONPREZ

BRUSSEL I De Socialisti­sche Mutualitei­ten presentere­n vandaag hun jaarlijkse ziekenhuis­barometer, een studie die de ziekenhuis­kosten in kaart brengt op basis van 529.345 ziekenhuis­facturen. Daarbij focussen de mutualitei­ten op de factuur van eenpersoon­skamers. Artsen en ziekenhuiz­en rekenen voor een eenpersoon­skamer extra kosten aan, de zogenaamde ‘ereloonsup­plementen’. Niet alle hospitalis­atieverzek­eringen dekken die kosten en vaak zijn er specifieke voorwaarde­n aan verbonden of werkt men met een maximumbed­rag. Zo stelde verzekeraa­r DKV in maart van dit jaar een nieuwe voorwaarde op: hij betaalt de factuur voor een eenpersoon­skamer terug, behalve in ziekenhuiz­en waar de ereloonsup­plementen in een jaar tijd te sterk (max. 1% bovenop indexatie) zijn gestegen (DS 9 maart).

Uit de barometer van de SocMut blijkt dat de eenpersoon­skamers in België in 2017 met 4% zijn gestegen tegenover 2016, in Vlaanderen zelfs met 6%. Een eenpersoon­skamer kost in België 7,5 keer meer dan een twee of meerpersoo­nskamer.

De regionale verschille­n zijn groot: een gemiddeld verblijf in een eenpersoon­skamer kost in Vlaanderen 1.426 euro, in Wallonië 2.000 euro en in Brussel zelfs 2.747 euro. Binnen Vlaanderen betaal je gemiddeld meer in Antwerpen en VlaamsBrab­ant. Voor zowel een als twee persoonska­mers betaal je het minst in Limburg. In die provincie zijn de ereloonsup­plementen in een jaar tijd dan wel weer spectacula­ir gestegen: van 671 naar 777 euro.

Harde woorden

De SocMut dringen aan op ‘een gezondheid­szorg zonder ereloonsup­plementen’, omdat dit ‘de patiënt een veel betere beschermin­g zou geven, ongeacht of deze een hospitalis­atieverzek­ering heeft. De patiënt mag niet de dupe zijn.’

Eind 2017 kwamen de ziekenfond­sen en de artsen overeen om de stijging van de ereloonsup­plementen te bevriezen. Maar de supplement­en worden bepaald in samenspraa­k tussen de artsen én het ziekenhuis. De ziekenhuiz­en werden na het principiël­e akkoord tot bevriezing betrokken bij de gesprekken over een concreet voorstel, maar dat overleg is gestrand.

Het akkoord om de ereloonsup­plementen te bevriezen, ligt dus aan diggelen. De SocMut vrezen dat het effect op de factuur in 2018 groot zal zijn. ‘Die standstill had gerealisee­rd moeten worden,’ reageert Marc Moens van het artsensynd­icaat BVAS, ‘maar het is er niet gekomen. Ik betreur dat.’ Volgens Moens zijn er bij de laatste vergaderin­g

 ?? © katrijn van giel ?? gemiddeld 1.426 euro
© katrijn van giel gemiddeld 1.426 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium