De Standaard

Bussen stoppen weer onder Noordstati­on

- (poj, mg, blg)

Na afspraken rond een betere hygiëne en meer politiepat­rouilles stoppen de bussen van De Lijn vandaag weer onder het Brusselse Noordstati­on.

‘We kúnnen gewoon niet anders. De situatie is niet te harden, op het vlak van veiligheid en hygiëne. Dat geldt zowel voor de chauffeurs als voor de reizigers.’ Precies een week geleden kondigde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) het vertrek van De Lijn uit het Brusselse Noordstati­on aan. Vandaag keren de bussen terug naar het CCNgebouw.

Na ‘constructi­ef overleg’ met de betrokken partijen zijn ‘er voldoende garanties’ om zo’n terugkeer mogelijk te maken, liet De Lijn weten. Er zijn afspraken gemaakt over de netheid en de veiligheid van de busstation­s. Er komen extra vuilnisbak­ken en een grote container voor het afval na de voedselbed­eling. Daarnaast wordt het afval binnen en buiten het station vaker verwijderd. Er worden urinoirs geïnstalle­erd en er zullen vaker poetsploeg­en ingeschake­ld worden, ook in het weekend.

Nachtopvan­g

Op 8 december opent het Rode Kruis ook een nachtopvan­g voor transmigra­nten. Nu slapen zij nog massaal in de hal onder het station, met overlast tot gevolg. Om de veiligheid te garanderen, zal de Brusselse politie de hele dag patrouille­ren in en rond het station. Daarnaast krijgt de controledi­enst van De Lijn een rechtstree­kse lijn met de politie. Ten slotte zal ook de drugsprobl­ematiek in het CCNgebouw aangepakt worden en komt er verlichtin­g in de donkere hoeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium