De Standaard

Te veel mest is een pest

- VAN ONZE REDACTRICE SARAH VANKERSSCH­AEVER

BRUSSEL I In de Vlaamse rivieren zit te veel mest. Dat is al jaren zo, maar de waterkwali­teit ging er het voorbije jaar nog op achteruit, schrijft De Morgen op basis van rapporten van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) en de Vlaamse Landmaatsc­happij (VLM). Samengevat: het afgelopen jaar werd bij 28 procent van de metingen in Vlaamse rivieren de nitraatnor­m overschred­en. Daarmee is de doelstelli­ng van de Vlaamse regering om slechts 5 procent ‘rode meetpunten’ te hebben niet eens in zicht.

1.

Hebben de boeren het weer gedaan? Ja, maar niet alleen de boeren. Ook het weer zat niet mee. De zomer van 2017 was erg droog, waardoor de mest niet goed opgenomen werd door de gewassen en de bodem. Daarna waren november en december erg regenachti­g, waardoor de nitraten massaal in de rivieren konden stromen. Maar niet élke boer heeft boter op het hoofd. Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) heeft het over ‘een aantal cowboys’ dat de boel belazert. Daarbij ziet ze ook onregelmat­igheden bij mestverwer­kingsbedri­jven, die bijvoorbee­ld transport documenten niet correct invullen.

2.

Is dat erg? Waterleven heeft toch nitraat en fosfaat nodig?

Mest die in de bodem, grachten of rivieren spoelt, veroorzaak­t vervuiling van de bodem, de lucht, het oppervlakt­e en grondwater. Nutriënten zoals nitraat en fosfaat zijn noodzakeli­jk voor het leven in het water, maar bij te hoge concentrat­ies kunnen ze het ecosysteem serieus ontwrichte­n. Verder kan de bodem onvruchtba­ar worden en kunnen de kosten om het water te zuiveren oplopen, wat tot een ho gere drinkwater­factuur leidt.

Als je weet dat Vlaanderen op het vlak van waterkwali­teit een van de slechtste leerlingen van Europa is, dan weet je dat het erg is.

3.

Zitten onze rivieren dan vol uitwerpsel­en?

Inderdaad. Er is daarover goed en slecht nieuws. Het goede nieuws: de gebruikte hoeveelhei­d dierlijke mest op landbouwgr­ond is vorig jaar gedaald. De keerzijde is dat uit de aangiften bij de Mestbank blijkt dat het gebruik van stikstof uit kunstmest is gestegen. Kunstmest maakt vandaag een derde uit van het totale gebruik van meststoffe­n. Landbouwer­s mogen door het Mestactiep­lan minder stikstof uit dierlijke mest gebruiken en dus vullen ze die aan met kunstmest. En dat zit dus ook in het water.

De hoeveelhei­d gebruikte fosfaat uit kunstmest is dan weer verder gedaald. Maar het landbouwmo­nitoringsn­etwerk (LMN) van het departemen­t Landbouw en Visserij toont aan dat die cijfers een onderschat­ting zijn en dat het werkelijke kunstmestg­ebruik hoger ligt. Dat zegt ook Freek Verdonckt van Natuurpunt: ‘Kunstmestg­ebruik wordt op Vlaamse landbouw bedrijven niet geregistre­erd, maar er zijn schattinge­n dat het werkelijke gebruik dubbel zo hoog ligt als gedacht.’

4.

Hoe gaan we dit oplossen?

De Boerenbond breekt een lans voor een ‘betere sensibilis­ering’ en een ‘goede handhaving’ van de gemaakte afspraken. Minister Schauvlieg­e werkt verder aan het volgende, zesde Mestactiep­lan. Milieuorga­nisaties zoals Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu zijn vragende partij voor een duurzame veehouderi­j die eerlijke prijzen biedt. Dat wil zeggen: bio, korte keten, specialisa­tie in bepaalde rassen en diversific­atie. Bond Beter Leefmilieu schuift een halvering van de veestapel tegen 2050 naar voren.

5.

Dus op wie moeten we boos zijn? Op de boeren, de beesten en het weer? Ja, maar alleen als u ook bereid bent boos te zijn op uzelf, vindt het Algemeen Boerensynd­icaat. ‘Neem nu prei’, zegt nationaal voorzitter Hendrik Vandamme. ‘Naar het einde van het groeiseizo­en toe zijn de meststoffe­n in de grond opgebruikt. Dan krijgt de prei gele toppen en dat koopt niemand: prei moet onderaan spierwit zijn, een mooie dikte hebben en bovenaan donkergroe­n tot blauw zijn. De consument en de verkopers eisen een kwaliteits­norm die je alleen kunt halen door een bepaald bemestings­niveau aan te houden, waar kunstmest ook deel van uitmaakt.’

Boven een bord gestoofde gestileerd­e prei hangen en ondertusse­n over de boeren en de mest klagen is kortom weinig consequent.

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Een droge akker in het IJzerbekke­n (WestVlaand­eren): in deze regio werd in veel meetpunten de norm overschred­en.
© Sebastian Steveniers Een droge akker in het IJzerbekke­n (WestVlaand­eren): in deze regio werd in veel meetpunten de norm overschred­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium