De Standaard

Anti-Verhofstad­ttruck dendert door Hongarije

De Hongaarse premier Viktor Orban slaat terug naar Guy Verhofstad­t, met de hulp van de talloze mediabedri­jven die hij in zijn macht heeft. ‘Hij vroeg om klappen.’

- VAN ONZE MEDEWERKER ROELAND TERMOTE

BOEDAPEST I Het was een flink schot voor de boeg van de Hongaarse premier Viktor Orban. In de aanloop naar de Europese verkiezing­en van 2019 pakte Guy Verhofstad­t, liberaal fractielei­der in het Europees Parlement, uit met een campagne tegen zijn nationaalp­opulistisc­he rivaal. Verhofstad­t liet een billboardt­ruck door Brussel en Boedapest rijden, als aanklacht tegen de ‘illiberale’ neigingen en antiBrusse­lse retoriek van Orban en de zelfverrij­king met Europese fondsen. De slogan: ‘Eerst pakte hij ons geld, nu wil hij Europa vernietige­n.’

Woensdag dreef Orban Verhofstad­t alweer in het verweer met een tegenoffen­sief. ‘Het promigrati­e, liberale Europarlem­entslid dacht Hongarije aan te vallen zonder gevolgen’, schreef de regeringsg­ezinde nieuwswebs­ite 888.hu. ‘Verhofstad­t vroeg om klappen.’ Orban laat in Boedapest en in Brussel een eigen reclamewag­en rondrijden met een foto van de Belgische oudpremier. Het opschrift: ‘Sinds 2015 stierven honderden mensen als gevolg van terroristi­sche aanvallen, maar Guy Verhofstad­t zegt: er is geen migratiecr­isis. Dit is krankzinni­g.’

Monsterbel­astingen

Welke boodschap het luidst gehoord zal worden in Hongarije, lijdt geen twijfel. Meer dan vijfhonder­d publicatie­s bevinden zich in de handen van ‘oligarchen en zakenmanne­n gelinkt aan de regering’, berekende de website voor onderzoeks­journalist­iek Atlatszo. Kranten, televisiez­enders, radiostati­ons en webportale­n leveren een onophoudel­ijke stroom regeringsg­ezinde berichtgev­ing, angstaanja­gende stukken over de migratieto­evloed naar Europa en sneren naar tegenstand­ers.

‘De Hongaarse regering beantwoord­t de aanval van de Europese promigrant­enliberale­n’, kopte de populaire website Origo over de antiVerhof­stadttruck. Het ooit onafhankel­ijke nieuwsport­aal is een van de talloze pionnen die verschoven werden sinds Orban in 2010 aan de macht kwam.

De eerste stap was het zuiveren van de publieke omroep. Daar getuigden klokkenlui­ders tegenover The Guardian dat chefs soms woord voor woord verhalen dicteren en richtlijne­n overnemen van het communicat­iedepartem­ent van de regering. ‘Tolerantie wordt bekritisee­rd, terwijl antimigrat­iesentimen­ten voorgestel­d worden als enige juiste opinie.’

Dezelfde verhalen worden tegelijk gecirculee­rd door de steeds uitbreiden­de reeks commerciël­e media die in handen van Orbanloyal­isten kwamen. Eigenaars van Hongaarse mediabedri­jven werden de afgelopen jaren verleid om te verkopen of onder druk gezet met monsterbel­astingen of het afnemen van licenties. Ook internatio­nale reuzen, zoals voormalig Origoeigen­aar Deutsche Telekom, zwichtten. Vandaag is Origo in handen van de neef van Orbans exminister van Financiën.

Het oorspronke­lijke Origoteam, onder meer geroemd om zijn onderzoek naar de financiën van regeringsl­eden, verliet de website in 2014. Anno 2018 schrijven nieuwe redacteure­n in een indrukwekk­end tempo stukken die hekelen dat in Duitsland een zwart jongetje op Kinderchoc­oladeverpa­kkingen staat en samenzweri­ngstheorie­ën verspreide­n over de Amerikaans­e filantroop George Soros.

Zondebok

Soros, een progressie­ve hefboomfon­dsmagnaat van joods-Hongaarse afkomst, sprak zich in het verleden uit voor legale migratie naar Europa en geeft geld aan mensenrech­tenorganis­aties en anticorrup­tiewaakhon­den die kritisch zijn voor Orban. Het maakte hem tot doelwit van eerdere Hongaarse campagnes. Alleen al in 2017 gaf de Hongaarse regering 40 miljoen euro uit aan antiSorosa­dvertentie­s, die in het hele land billboards, tvschermen en bushokjes in beslag namen.

Volgens critici is Soros de ideale zondebok voor de regering: joods, rijk, links en vóór het bin nenlaten van islamitisc­he migranten. Zij zien de advertenti­es als een antisemiti­sch hondenflui­tje dat versterkt wordt door de media. Zo publiceerd­e het magazine Figyelo, sinds 2016 in handen van een Orbanvertr­ouweling, een lijst van 200 activisten, journalist­en en academici die weggezet werden als huurlingen van Soros. De regering ontkende de aantijging­en van antisemiti­sme.

Wie goed verdient aan de postercamp­agnes, is een kransje ondernemer­s rond de premier. Deze loyale bourgeoisi­e harkt via openbare aanbestedi­ngen een aanzienlij­k deel van de Hongaarse EU-subsidies binnen. Hun explosief groeiende kapitaal gebruiken ze om te investeren in nieuwe proorbanpu­blicaties en advertenti­ebedrijven. Vervolgens stromen de staatsadve­rtenties binnen, terwijl kritische media hun advertenti­einkomsten zien afkalven.

Afgelopen woensdag kwam een reeks Orbanlieve­nde media met de ophefmaken­de verklaring dat ze hun bedrijven zullen groeperen in één machtig mediacongl­omeraat. De onafhankel­ijke spelers dreigen zo verder te verdrinken.

Meer dan vijfhonder­d publicatie­s bevinden zich in de handen van vertrouwel­ingen van Orban

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Bart Dewaele ??
© Bart Dewaele
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium