De Standaard

Trumps exadvocaat heeft gelogen in Congres

-

BRUSSEL I Tijdens de verkiezing­scampagne in 2016 onderhande­lde Trumps bedrijf nog over een vastgoedpr­oject in Moskou, zei Michael Cohen gisteren voor een rechtbank in New York. Eerder had de exadvocaat van Trump tegenover de Senaat verklaard dat de onderhande­lingen over die Trump Tower waren stopgezet in januari 2016, dus voor zijn campagne van start ging.

Cohen was jarenlang Trumps persoonlij­ke advocaat, de man die voor de (latere) president alle onfrisse zaakjes regelde. Maar hun relatie liep spaak toen Cohen in april van dit jaar zelf het voorwerp werd van een gerechteli­jk onderzoek. In juni werd hij aan de deur gezet als advocaat van het Witte Huis.

Maar in 2015 en 2016 was Cohen nog wel volledig in de gratie van Trump. Omdat hij goede contacten had in de voormalige SovjetUnie, was hij nauw betrokken bij het vastgoedpr­oject in Moskou. Maar gisteren gaf hij dus toe dat hij gelogen had over het moment waarop dat project was stopgezet.

Die bekentenis is niet onbelangri­jk in het kader van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de Russische connecties van Trumps campagnete­am. Het Russische vastgoedpr­oject liep nog zeker tot juni door, gaf hij gisteren toe. Als hij dat ook kan bewijzen, komt Trump mogelijk in nauwe schoentjes. De president heeft altijd beweerd dat hij geen zaken (meer) deed in Rusland. ‘Voor alle duidelijkh­eid, ik heb NUL investerin­gen in Rusland’, tweette hij in juli 2016.

Bij zijn vertrek naar de G20top in Buenos Aires deed de president gisteren de bekentenis van Cohen af als een leugen om strafvermi­ndering te krijgen voor andere misdrijven.

Al dan niet toevallig gelastten de VS gisteren de bilaterale ontmoeting af die Trump op de G20 zou hebben met de Russische president Vladimir Poetin, officieel vanwege de situatie in Oekraïne. (kdr)

 ?? © afp ?? Michael Cohen.
© afp Michael Cohen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium