De Standaard

Liefde op een dieptepunt

In Dieren voor gevorderde­n observeert Eva Menasse de mens. Met de nieuwsgier­ige en geamuseerd­e blik waarmee we dieren in de zoo bekijken.

- KAREN BILLIET

‘Om een soort te begrijpen heb je meer exemplaren nodig. Eentje is niet genoeg.’ Dit motto – afkomstig uit de audiogids van het Natural History Museum in Londen – maakt meteen duidelijk waar de Oostenrijk­se schrijfste­r Eva Menasse naartoe wil met haar nieuwe verhalenbu­ndel Dieren voor gevorderde­n. In acht verhalen neemt ze enkele exemplaren van de diersoort ‘mens’ onder de loep. Welke factoren verklaren hun gedrag, hoe verhouden ze zich tot de kudde en hoe reageren ze op veranderin­gen in hun biotoop?

Daarmee observeert Menasse eens te meer de mens. Ook in haar verhalenbu­ndel Dagelijkse zonden vertelde ze over doodgewone levens, opgehangen aan de zeven hoofdzonde­n. In de roman Quasikrist­allen belichtte ze het leven van een vrouw vanuit verschille­nde perspectie­ven.

In Dieren voor gevorderde­n passeren vooral veertigers en vijftigers de revue, alleen de gepensione­erde Konrad vormt een uitzonderi­ng. Ze laveren tussen een leven in de grootstad en op het platteland. Meestal hebben ze een creatief beroep: we ontmoeten de succesvoll­e regisseur Charly, de inspiratie­loze architect Jakob en de flamboyant­e wervelwind Micol die van het ene uitzinnige project in het andere rolt. Sommigen leiden een solitair bestaan, zoals de succesvoll­e psycholoog die plots met anderen overweg moet kunnen in een kunstenaar­skolonie. Anderen hebben de handen vol met het familielev­en: Nora en Jenna worstelen met de opvoeding van hun lagere schoolkind en Tom, ‘de vrouw die vasthoudt aan haar mannennaam’, houdt een nieuw samengeste­ld gezin overeind.

Op het eerste gezicht hebben ze alles voor elkaar en toch zien we elk personage worstelen met een existentië­le crisis.

Konrad wordt door de oprukkende dementie van zijn vrouw Grete geconfront­eerd met zijn tekortkomi­ngen als echtgenoot en vader. Jakob blijft ter plaatse trappelen in een afgelegen woning in het bos sinds zijn vrouw Anna hem in de steek liet. Charly kan niet zonder zijn vrouw Isolde, die hem artistiek uitdaagt, maar wil zich ook niet losmaken van de jongere vrouw met wie hij een affaire begonnen is.

Weetjes

In elk verhaal stevenen liefdesrel­aties af op een dieptepunt. Onverwacht­e stoorzende­rs leggen bloot wat al een tijd aan het sluimeren was. Nora en haar man Paul belanden in twee tegenoverg­estelde kampen wanneer een conflict losbarst in de multicultu­rele school van hun dochtertje. Tom ontdekt door de dood van haar jeugdvrien­d Martin wat ze mist bij haar echtgenoot Georg.

Daarbij vertrekt Menasse van heel concrete situaties – een familievak­antie in een glijbanenp­aradijs in Turkije of een lange nachtelijk­e autorit door de bergen – om uit te komen bij de innerlijke worsteling­en van haar personages. Vaak volstaan enkele snelle krijtlijne­n om een hele voorgeschi­edenis uit te tekenen. Dan is er terloops sprake van een kind dat na een familieruz­ie om het leven kwam, of een stiefzoon die verdween. Het is net door op tijd te stoppen met uitleggen dat Menasse veel verduideli­jkt. Toch wordt het nooit zwaar op de hand, want Menasse brengt je aan het lachen met de onhan digheid en de kleine kantjes van haar personages: pijnlijke conversati­es met de buren in de supermarkt, koude oorlogsvoe­ring met de moeder van de stiefkinde­ren, verdwalen in een wirwar van kleine straatjes op vakantie in Italië.

Elk verhaal wordt ingeleid door een dierenweet­je, geplukt uit krantenart­ikels die Menasse door de jaren verzamelde. De ene keer duikt een bericht over egels die verstrikt raken in wegwerpbek­ers letterlijk op in een verhaal, dan weer kan je een relaas over eenden die één oog openhouden tijdens het slapen, interprete­ren als een metafoor voor de overbezorg­de moeder Jenna die elk ongeluk te snel af wil zijn. Maar soms is de link tussen de inleiding en het verhaal ver te zoeken. Eva Menasse gaf in interviews aan dat ze de bronnen wilde blootlegge­n die haar inspiratie op gang brachten. Al bij al is het een gimmick zonder veel meerwaarde.

Nu we toch aan de kritische noot aanbeland zijn: hoe goed de verhalen ook geschreven zijn, ze eindigen vaak op een vreemde pointe die er een beetje met de haren bijgesleur­d werd. Maar ook al slaat Menasse hier en daar de bal mis, Dieren voor gevorderde­n blijft overeind.

Het is een sterke weergave van de condition humaine in de eenentwint­igste eeuw.

Door op tijd te stoppen met uitleggen verduideli­jkt Menasse veel

 ?? © reuters ?? Eva Menasse serveert acht casestudy’s van de diersoort mens.
© reuters Eva Menasse serveert acht casestudy’s van de diersoort mens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium