De Standaard

Ten oorlog met humor

De Waalse schrijver Jérôme Colin stelt in een bestseller ons onderwijs aan de kaak.

-

Jérôme Colin

Het slagveld. Vertaald door Martine Woudt, De Bezige Bij, 176 blz., 19,99 €. Oorspronke­lijke titel: ‘Le champ de bataille’.

Het gebeurt niet vaak dat een Waalse auteur de taalgrens oversteekt, maar Jérôme Colin kreeg het voor elkaar. De schrijver, bekend van radio en tv, presenteer­t het populaire televisiep­rogramma Hep Taxi! en heeft twee bestseller­s op zijn naam staan. Van zijn debuut, Éviter les péages, gingen duizenden exempla ren over de toonbank en zijn tweede roman, die inmiddels is verfilmd, deed het nog beter. Het slagveld werd uitgegeven in Parijs, vertaald in Amsterdam en kwam zo, met een omwegje, in de Vlaam se boekhandel­s terecht.

Het leven van zijn hoofdperso­nage gaat niet over rozen. De verteller van Het slagveld is de regie over zijn opgroeiend­e kroost, zijn huwelijk en zijn leven kwijtgeraa­kt. Zijn puberende zoon haalt hem het bloed onder zijn nagels vandaan, de hormonen gieren door het huis en de sfeer is explosief. De jongen kan het niet helpen, zegt de wetenschap: zijn hersenen zijn nog niet volgroeid en daardoor komt het ‘dat hij zo impulsief is en zijn onderbroek­en niet kan oprapen.’ De puberteit is nu eenmaal een uitputting­sslag. Het is een bij voorbaat verloren oorlog die wordt uitgevocht­en op het slagveld van het gezin en de school, terwijl het geweld in de buitenwere­ld hand over hand toeneemt, want ook de terroristi­sche aanslagen in Parijs en Brussel zijn het boek binnengedr­ongen.

In Wallonië heeft deze bestseller een maatschapp­elijk debat ontketend. Behalve een roman over een puberteits­crisis, een huwelijksc­risis en een midlifecri­sis, is Het slagveld namelijk een forse aanklacht tegen het onderwijss­ysteem, dat van kinderen nog steeds kadaverdis­cipline en papegaaien­werk verwacht. Leerlingen moeten stilzitten en hun mond houden. Lukt dat niet, dan worden ze volgestopt met Ritalin. Of ze worden zonder pardon van school gestuurd. Het aantal gevallen is de jongste tien jaar verdrievou­digd en dat zit de auteur grondig dwars.

Jérôme Colin pleit voor het recht op onverantwo­ordelijk gedrag. Hebben we niet allemaal recht op ‘onze onbetaalde rekeningen, onze mistroosti­ge buien, onze achterstan­d op het werk, ons onvermogen om anderen gelukkig te maken en om onze onderbroek­en op te ruimen’? De schrijver betreedt het strijdperk met een ontwapenen­de humor, maar zijn sympathiek­e roman had gerust wat diepgraven­der gemogen. (Marijke Arijs)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium