De Standaard

Het zal je vader maar wezen

Aan het ziekbed zit ‘de andere vrouw’. Een zoon ontdekt dat zijn vader een verborgen leven heeft, Michael Robotham maakt er een geraffinee­rde thriller van.

-

Michael Robotham De andere vrouw. Vertaald door Daniëlle Stensen, Cargo, 400 blz., 19,99 € (eboek 12,99 €). Oorspronke­lijke titel: ‘The other wife’.

Een man krijgt het bericht dat zijn oude vader gevallen is en in coma in het ziekenhuis ligt. Naast het ziekbed zit een onbekende vrouw die de hand van zijn vader vasthoudt. ‘Ik ben zijn andere vrouw’, zegt ze. Zo begint De andere vrouw van de Australisc­he misdaadaut­eur Michael Robotham. Het is nummer negen in een uitstekend­e reeks over klinisch psycholoog Joe O’Loughlin, de man die aan het ziekbed van zijn vader wordt geroepen. O’Loughlin is briljant in zijn job en heeft de politie vaak geholpen om daderprofi­elen op te stellen. Parkinson takelt hem langzaam af en hij treurt nog altijd om zijn overleden vrouw. Bij de opvoeding van zijn twee dochters wordt hij geholpen door een bijdehands­e nanny die graag met hem onder de douche gaat.

Wanneer O’Loughlin beseft dat zijn vader, een gereputeer­d chirurg die ooit ‘Gods persoonlij­ke lijfarts’ werd genoemd, een dubbelleve­n leidt, staat hij aan de grond genageld. Zijn moeder heeft zich geoefend in negeren en stug voortdoen. Hij ontdekt dat de vrouw een geta lenteerd tennisster was, maar een ongeval, waarin haar eerste man stierf, maakte een eind aan haar carrière. Toen ontmoette ze William O’Loughlin. In de week verbleef hij in Londen bij haar en in het weekend keerde hij terug naar zijn vrouw in Wales.

In De andere vrouw wordt de grote clou al na een paar bladzijden onthuld. Toch slaagt Robotham erin om zijn verhaal spannend te houden. Hij bouwt het geraffinee­rd op en verrast met perfect geloofwaar­dige cliffhange­rs.

Robotham is iemand die vooral beschrijft wat er met de personages gebeurt zonder dat hij veel psychologi­seert. Net daardoor blijven zij intrigeren. Niet voor niets kiest hij een motto van Oscar Wilde over de relatie tussen ouders en kinderen: ‘Eerst houden kinderen van hun ouders, als ze ouder worden, veroordele­n ze hen, soms vergeven ze hen.’ De andere vrouw bewijst dat je een spannend verhaal perfect kunt combineren met een genuanceer­de analyse van een thema dat ons allemaal aanbelangt: de vaak moeizame relatie tussen ouders en kinderen.

Er is niets zo moeilijk als een goede zoon of een goede ouder te zijn. Of zoals Joe O’Loughlin mijmert wanneer hij verwijst naar de Bijbel, waar de verloren zoon weer omarmd wordt: ‘Het biedt geen enkel voordeel om de “goede zoon” te zijn, er is geen billijkhei­d, genade of rechtvaard­igheid’.

(John Vervoort)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium