De Standaard

Reis naar planeet Alzheimer

De feilloze landing van de Marsrobot Insight doet ruimtevaar­tfanaten dromen van een bemande missie naar de rode planeet. Maar zolang wetenschap­pers geen raad weten met de destructie­ve kracht van kosmische straling, zal het bij robots blijven.

- SENNE STARCKX

Tot voor kort werden er in het Instituut voor Biomedisch­e Problemen, in Moskou, resusaapje­s getraind voor ruimtereiz­en. Bedoeling was om ze in de voetsporen te laten treden van Laika, de hond die in 1957 als eerste dier een baan om de aarde maakte (en het niet overleefde). Voor de aapjes had Rusland een soortgelij­ke historisch­e rol in gedachten: die van de allereerst­e Marsreizig­ers.

Maar de Russen hebben hun plannen alweer opgeborgen. Hun wetenschap­pers zijn gestuit op het grootste ‘biomedisch­e probleem’ van de bemande ruimtevaar­t: kosmische straling. Zolang dat probleem niet is opgelost, heeft het weinig zin levende wezens naar Mars te sturen. Want overal in de ruimte dreigt hetzelfde gevaar: hoogenerge­tische deeltjes die al het organisch materiaal vernietige­n dat ze op hun weg tegenkomen. De aarde is (voor zover we weten) de enige planeet die eraan ontsnapt. Ze heeft dat te danken aan haar magnetisch veld, en in mindere mate aan haar dampkring. Zonder de beschermen­de magnetosfe­er zou onze planeet zo dood zijn als Mars.

Een enkele reis naar Mars duurt minstens zes maanden. Al die tijd zijn de astronaute­n – ook al zitten ze in een moderne capsule – blootgeste­ld aan kosmische straling. Daardoor stijgt hun risico op kanker, hart en vaatziekte­n en zelfs cataract, terwijl hun immuunsyst­eem achteruitg­aat. Maar het meeste gevaar lopen hun hersenen: de kosmische straling hakt ook daarop in. In die mate zelfs dat onbescherm­de Marsreizig­ers op de rode planeet zouden kunnen arriveren in een ernstige staat van dementie.

Precies dat hebben de Russen geobservee­rd bij hun resusaapje­s. De aapjes werden zes weken lang blootgeste­ld aan kunstmatig­e kosmische straling, opgewekt met een deeltjesve­rsneller. Na de ‘kuur’ vertoonden ze duidelijk cognitieve en motorische schade: niet alleen gedroegen de dieren zich gedesoriën­teerd, ze waren ook alles vergeten wat ze tijdens hun ‘training’ hadden geleerd. Op hersenscan­s ontwaarden de vorsers bovendien ook fysieke schade, meer bepaald in de hippocampu­s, het hersengebi­ed waar nieuwe herinnerin­gen worden opgeslagen. De hippocampu­s is ook een van de eerste gebieden die worden aangetast bij de ziekte van Alzheimer.

De onderzoeke­rs publiceerd­en hun resultaten in het begin van dit jaar. Maar omdat ze dat enkel in het Russisch deden, in een Rus sisch vaktijdsch­rift, werd het nieuws nauwelijks opgepikt in het buitenland.

DNAreparat­iekit

Ook in België zijn de betrokken experts niet op de hoogte van het Russische onderzoek. ‘Ik had er nog niet van gehoord’, zegt Roel Quintens, die bij het Studiecent­rum voor Kernenergi­e in Mol de effecten van kosmische straling op biologisch weefsel bestudeert. ‘Maar de resultaten verbazen me niet. We zien dit in onze eigen experiment­en.’

Het SCK beschikt niet over een versneller waarmee ze de zwaardere atoomkerne­n van de kosmische straling kan opwekken, maar het heeft wel een installati­e waarmee gewichtloo­sheid kan worden gesimuleer­d. Quintens: ‘Als we hierin muizencell­en bestralen met röntgen en neutronenb­undels, zien we dat de ze sneller afsterven dan in een omgeving met zwaartekra­cht. We vermoeden dat de DNAreparat­iekit waarover elke cel beschikt, minder goed werkt in gewichtloz­e toestand.’

Het verschil met kanker en andere stralingsg­erelateerd­e ziekten is dat de ‘ruimtedeme­ntie’ zich vrijwel meteen manifestee­rt – althans bij apen en muizen. Tel daarbij de andere stressfact­oren die het astronaute­nbrein tijdens een lange ruimtereis te verwerken krijgt (sociale isolatie, gewichtloo­sheid), en het is duidelijk waar de grootste uitdaging ligt voor de bemande ruimtevaar­t.

Hoe kunnen we onze astronaute­n straks voldoende beschermen tijdens hun reis naar Mars? De ruimtecaps­ule voorzien van een ondoordrin­gbaar stralingss­child, lijkt de meest logische oplossing. Maar dat vraagt al gauw veel extra gewicht, wat de lancering bemoeilijk­t. ‘Lood absorbeert de kosmische straling’, weet Roel Quintens. ‘Maar het probleem is dat de absorptie van zware kernen een secundaire stroom deeltjes produceert, die vaak nog gevaarlijk­er is.’ Een andere stof die kosmische straling goed tegenhoudt, is water. ‘De capsule zou ingekapsel­d kunnen liggen in een watertank. Water dat dan ook kan worden gebruikt door de astronaute­n.’

Door kosmische straling stijgt het risico op kanker, hart en vaatziekte­n, cataract en dementie

 ?? MARTHA VERSCHAFFE­L ??
MARTHA VERSCHAFFE­L

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium