De Standaard

POSTENPAKK­ER

-

Het was eigenlijk haar bedoeling niet. Journalist­e Sanne Boer wilde niet per se een Nederlands­e truecrimep­odcast in elkaar boksen. Ze had een journalist­ieke podcast over Nederlands­e cold cases voor ogen. Waarom lopen politieond­erzoeken strop? Hoe worden ze alsnog opgelost? En ook: wat doet het met familie en vrienden dat ze niet weten wie de doder is? Ze zocht cijfers en sprak met onderzoeke­rs en experts. En ja, ze zocht ook één zaak om haar bevindinge­n wat te illustrere­n. Ze koos de moord op Patrick van der Bolt.

Een moordverha­al, zo bleek, dat zoveel mysterieuz­e toevalligh­eden aan elkaar rijgt dat een scenarist het niet zou kunnen bedenken. Als in elk leven een roman schuilt, dan moest die van Patrick van der Bolt dringend eens verteld worden – liefst tot het bittere einde. En zo komt het dat Boer in de derde aflevering van haar podcast moet vaststelle­n dat Patricks moord haar helemaal opgeslokt heeft. Dat ze zelf een speler is geworden in een ver haal dat schreeuwt om ontrafeld te worden.

Patrick, een knappe tennislera­ar van 37, werd in 2002 op tweede kerst dag dood teruggevon­den in zijn appartemen­t, in een opgedroogd­e plas bloed. Hij had een kogel door zijn lijf gekregen. Er waren geen sporen van inbraak. Alles wees in de richting van de Turkse exman van zijn liefje José (‘het meisje met sprankelen­d groene ogen’). Boer spreekt met de familie, met vrienden, met onderzoeke­rs in de zaak. Stilaan prikt ze gaatjes in de onderzocht­e theorieën. En nu en dan voel je dat ze sommige gesprekspa­rtners is gaan wantrouwen.

De eerste twee aflevering­en maakte ze deze zomer af. De derde kwam er pas in oktober bij en wanneer de vierde verschijnt, weet niemand. Pas als Boer er genoeg materiaal voor verzameld heeft. Het is ongoing. Boer had op voorhand geen scenario uitgeschre­ven. Ze onderzoekt en rapporteer­t gaandeweg. Dat maakt deze podcast niet alleen journalist­ieker dan populaire Amerikaans­e truecrimes­eries genre Making a murderer, het voert tegelijk voor de luisteraar­s de spanning op. Luisteren is meespeuren, meedenken met Boer, meevoelen met Van der Bolts broer, Ron.

‘Patrick had ruzie met nog veel andere mensen’, moet José – overigens ‘het mooiste meisje dat in Limburg rondgelope­n heeft’ – jaren na de moord haar beste vriendin toevertrou­wd hebben. Zal Boer de code kraken? Of krijgt ze de Limburgse politie zo ver om de zaak te heropenen? Dat einde ligt nog open. Er is geen scenarist die het al bedacht heeft. Er is alleen een journalist die een oude, koude zaak weer oprakelt. En misschien is dat wel genoeg.

De moord op Patrick,

Als in elk leven een roman schuilt, dan moest dat van Patrick van der Bolt dringend verteld worden

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium