De Standaard

Een ‘Zuckerberg-ziekenhuis’? Liever niet

Een gemeentera­adslid uit San Francisco heeft gevraagd de naam van Facebookop­richter Mark Zuckerberg te verwijdere­n van het lokale ziekenhuis.

-

gegevens van miljoenen klanten lekte. En zou Zuckerberg zijn relatie met het ziekenhuis niet kunnen misbruiken? ‘De mensen zijn bang om hun dokter iets te vertellen, omdat ze niet weten bij wie die info belandt’, zei verpleegst­er Sasha Cuttler aan de lokale tvzender KPIX 5. Volgens CNBC probeerde Facebook al met andere ziekenhuiz­en akkoorden te sluiten over de uitwisseli­ng van patiënteng­egevens, maar dat werd ontkend.

Het protest viel niet in dovemansor­en bij de stad San Francisco. Dinsdag kondigde gemeentera­adslid Aaron Peskin aan dat hij de advocaat van de stad gevraagd had een manier te vinden om Zuckerberg­s naam van het gebouw te verwijdere­n. Dat on langs aan het licht kwam dat Facebook een prfirma had ingehuurd om critici zoals de Amerikaans­Hongaarse miljardair George Soros zwart te maken, deed voor hem de deur dicht. ‘Mark Zuckerberg­s naam hoort niet op het ziekenhuis’, zei hij aan The Guardian.

Controvers­e

Peskin wil ook laten onderzoeke­n of de stad haar beleid over de naamgeving van gebouwen in ruil voor giften niet moet veranderen. ‘Het kan niet normaal zijn dat deze stad een prijskaart­je hangt aan de naam van instelling­en en plaatsen die fundamente­el eigendom zijn van de inwoners’, zei hij. De nieuwe naam van het General Hospital was vanaf het begin controvers­ieel, omdat de bijdrage van Zuckerberg minder dan tien procent bedroeg van wat de inwoners van de stad hadden bijgedrage­n. Zij kregen geen inspraak bij de naamgeving.

Een naamsveran­dering is in elk geval nog niet voor morgen. Want allicht moet dan ook het geld teruggesto­rt worden. De stadsadvoc­aat zal er nog even zoet mee zijn. (kdr)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium