De Standaard

Schandaals­feer houdt aan in Frankfurt

- RUBEN MOOIJMAN

‘Het lijkt erop dat er iets heel grondig mis is in de afdeling van Deutsche Bank die instaat voor de naleving van de antiwitwas­regels.’ Het groene parlements­lid Lisa Paus zei gisteren wat velen dachten, toen het bericht bekendgema­akt werd dat het gerecht was binnengeva­llen bij zes vestiginge­n van Deutsche Bank. Niet minder dan 170 politiemen­sen, parketmagi­straten en belastingi­nspecteurs waren bij de inval betrokken.

De speurders zijn bezig met een onderzoek in het kader van de Panama Papers, meldde het parket. Twee personeels­leden zouden klanten hebben geholpen met het opzetten van witwascons­tructies in belastingp­aradijzen. Alleen al in 2016 zou een filiaal op de Britse Maagdeneil­anden voor 900 klanten een bedrag van 311 miljoen euro hebben verwerkt, aldus het gerecht. De bank reageerde met het standaardz­innetje dat ze alle medewerkin­g zou verlenen.

Deutsche Bank kan deze nieuwe deuk in haar reputatie missen als kiespijn. De bank probeert er weer bovenop te komen na jaren van verliezen en een aaneenscha­keling van schandalen. Alleen al dit jaar heeft de bank de helft van haar waarde verloren. Gisteren ging er nog 3,4 procent af.

Het is moeilijk om de tel bij te houden van het aantal schandalen waar de bank bij betrokken is. Zo bleek Deutsche Bank ook een rol te spelen in het witwasscha­n daal rond het Estse filiaal van Danske Bank, dat in een stroomvers­nelling is gekomen nadat een klokkenlui­der de vuile was buiten had gehangen. Danske werd deze week officieel aangeklaag­d. Deutsche Bank fungeerde als correspond­entiebank voor Danske, lees: leverancie­r van hand en spandienst­en. De Duitse beurswaakh­ond heeft in september al besloten strenger toe te zien op de manier waarop Deutsche Bank witwassen tegengaat.

Vorig jaar kreeg Deutsche Bank al een boete van bijna 700 miljoen dollar omdat ze een oogje dichtgekne­pen had bij transactie­s die bedoeld waren om via kunstmatig­e transactie­s tussen Moskou, Londen en New York 10 miljard dollar verdacht Russisch geld wit te wassen. Het jaar ervoor betaalde Deutsche Bank een boete van 7,2 miljard dollar wegens zijn rol in het ontstaan van de financiële crisis in 2008. De afgelopen tien jaar werd 18 miljard dollar uitgegeven aan schikkinge­n en boetes. Alleen bij Royal Bank of Scotland was dat meer.

‘Die opeenstape­ling van schandalen en incidenten geeft aanleiding tot ernstige bezorgdhei­d’, vindt Paus. ‘Net als je denkt dat je alles hebt gehad, komt er nog iets’, zei analist Markus Riesselman tegen Bloomberg. ‘Al dit gedoe draagt bepaald niet bij aan het herstellen van het beleggersv­ertrouwen.’

Speculatie­s dat voorzitter Paul Achleitner en directieli­d Sylvie Matherat het veld moeten ruimen, winnen aan kracht. De ceo is in april al vervangen. Omdat hij er niet in slaagde de schandaals­feer te doen verdwijnen.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ?? Deutsche Bank kan deze nieuwe deuk in haar reputatie missen als kiespijn
Deutsche Bank kan deze nieuwe deuk in haar reputatie missen als kiespijn
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium