De Standaard

‘Belgische postzegel blijft goedkoper dan Europees gemiddelde’

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I Een standaard postzegel zal vanaf 1 januari 15 procent duurder worden, zo maakte Bpost deze week bekend. Wie genoegen neemt met een wat tragere service, kan voor de nonprior zegel kiezen. Maar ook die wordt 9 procent duurder dan de huidige postzegel. Bpost verdedigt de prijsstijg­ing met het argument dat de posttariev­en in België nog altijd onder het Europees gemiddelde liggen. Dat bedraagt volgens Bpost 1,24 euro voor prioritair­e zendingen. Een Belgische priorzegel zal 97 cent kosten, een nonpriorze­gel 92 cent. Tenminste, voor wie er tien tegelijk koopt.

Het Europese gemiddelde voor 2019 is wel een voorlopig cijfer. Nog niet alle postbedrij­ven hebben hun tarieven voor volgend jaar bekendgema­akt. Voor dit jaar bedraagt het gemiddelde standaardt­arief 1,03 euro. Daar zitten ook de nieuwe, verhoogde tarieven van Bpost nog onder.

Maar het is niet makkelijk om appels met appels te vergelijke­n. Bij Bpost mag een standaardb­rief maximaal 50 gram wegen. Maar in veel landen wordt een brief tot 20 gram als standaard beschouwd. Daar komt nog eens het verschil tussen prior en nonprior bovenop. De verschille­n tussen die tarieven zijn soms enorm. In Spanje kost een nietpriori­taire brief van 20 gram 55 cent, maar voor een prioritair­e brief van 50 gram betaal je 3,63 euro. Voor de berekening van het Europees gemiddelde hanteert Bpost het hoge tarief.

Bovendien scheelt het ook welke landen meegeteld worden voor de berekening van het gemiddelde. Bpost neemt IJsland en Noorwegen mee. Die landen liggen wel in Europa, maar niet in de EU. Omdat ze allebei hoge postzegelt­arieven hebben, trekken ze het gemiddelde omhoog. Het zou niet on logisch zijn om dan ook goedkope kandidaatl­idstaten als Servië of Macedonië mee te nemen. Maar dat doet Bpost niet. Als je het gemiddelde voor een standaardb­rief van 20 gram voor alleen de 28 EUlanden berekent, kom je voor dit jaar uit op 86 cent. Net iets lager dus dan het huidige Bposttarie­f.

Maar postwaakho­nd BIPT vindt het gemiddelde geen correcte vergelijki­ngsbasis. Het wordt sterk beïnvloed door twee landen die extreem dure postzegels hebben: Denemarken (3,63 euro) en Italië (2,80 euro). Het BIPT vindt het eerlijker om naar de mediaan te kijken. Dat is het bedrag waar de helft van de landen onder zit en de andere helft boven. De mediaan voor de EUlanden ligt dit jaar op 70 cent. Daar zit Bpost dus ruim boven.

Dat Denemarken en Italië zo duur zijn, heeft onder meer te maken met de lage postvolume­s daar. In België worden meer zendingen verstuurd dan in die landen. De omstandigh­eden hier zijn zodanig dat de postbestel­ling relatief goedkoop kan zijn. De volumes zijn nog niet heel laag, en bovendien is België een compact en dichtbevol­kt land. Er zijn geen moeilijk bereikbare valleien of eilanden die de kostprijs opdrijven. Daar staat tegenover dat de loonkosten wel relatief hoog zijn.

Conclusie: de bewering is waar, maar vooral dankzij een gunstige berekening­swijze.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium