De Standaard

Tony en Albert komen cacaoslave­n te hulp

In de strijd voor een slaafvrije cacaoindus­trie krijgt Tony Chocolonel­y hulp van Albert Heijn en Barry Callebaut.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I Dertien miljoen repen, zoveel chocolade kan er gemaakt worden met de 1.500 ton cacaobonen die Albert Heijn aankoopt van slaafvrije coöperatie­s in Ivoorkust en Ghana. De repen worden verkocht onder het huismerk Delicata. Ze liggen in maart in de winkel.

Daarmee gaat de grootste supermarkt­keten van de Benelux de strijd aan om de cacaoprodu­ctie menswaardi­ger te maken. Die strijd wordt al jarenlang gevoerd door Tony Chocolonel­y, het idealistis­che Nederlands­e chocoladem­erk dat aan de weg timmert met slaafvrije chocolade en zijn knowhow gratis beschikbaa­r stelt.

Ook Barry Callebaut doet mee. De Zwitserse fabrikant met Belgische roots doet al jaren inspanning­en om de wanpraktij­ken in de cacaoprodu­ctie uit te bannen en heeft zich voorgenome­n om in 2025 alleen nog duurzame chocolade te verkopen. Barry Callebaut verkoopt vooral industriël­e chocolade, die door makers van consumente­nproducten wordt verwerkt.

Leefbaar inkomen voor de boeren

Concreet staat Barry Callebaut ervoor in dat Albert Heijn chocolade kan verkopen op basis van cacao uit de duurzame en traceerbar­e productiek­eten waar ook Tony Chocolonel­y een beroep op doet. Dit betekent dat de boeren een leefbaar inkomen krijgen, dat 40 tot 25 procent boven de marktprijs ligt. Op die manier zou voor hen de noodzaak moeten wegvallen om kinderen en onvrijwill­ige arbeiders – ‘slaven’ – in te zetten op de plantages. Dat is nu schering en inslag in de cacaoteelt.

Toch kun je nooit honderd procent zeker zijn, zegt Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonel­y. ‘Dat zou naïef zijn. De cacaoprodu­ctie vindt op zo’n grote schaal plaats dat je nooit zeker kunt weten of er niet ergens een kind met een machete door de plantage loopt.’ De claim van Tony Chocolonel­y luidt: ‘Samen op weg naar honderd procent slaafvrije chocolade’.

Van de coöperatie­s wordt verwacht dat ze zich aan de afspraken houden. Het is belangrijk om een evenwichti­ge relatie uit te bouwen, zegt Beltman, want dat garandeert op lange termijn de beste resultaten. Mocht blijken dat de regels overtreden worden, dan wordt daartegen opgetreden. Het contract opzeggen is een allerlaats­te maatregel die Tony Chocolonel­y tot nu maar één keer heeft toegepast. ‘Communicer­en is beter dan meteen weglopen. Wij zijn de krachtige partij, zij de zwakke’, zegt Beltman.

Minder dan tien procent duurder

Net als de chocolade van Tony Chocolonel­y zullen de Delicatare­pen wat duurder zijn dan andere merken. Door de meerprijs die aan de boerencoöp­eraties wordt betaald, zal ook de consument wat meer moeten neertellen. Maar Jeroen Hirdes van Albert Heijn zegt dat de prijsverho­ging minder dan 10 procent bedraagt.

De initiatief­nemers hopen dat andere chocoladep­roducenten hun voorbeeld volgen. Want het huismerk van Albert Heijn heeft in de supermarkt een marktaande­el van 10 tot 15 procent. Bovendien zijn Nederland en België op wereldscha­al maar kleine landjes. Giganten als Nestlé, Mondelez (eigenaar van Côte d’Or) en Mars zijn nog niet op de kar gesprongen.

‘Met dergelijke initiatiev­en leggen we de lat hoger’, zegt Wim Debedts van Barry Callebaut. ‘Ook bij dergelijke grote bedrijven beweegt er wel wat. We werken met hen samen, maar ze kopen een deel van hun cacao ook zelf aan. Met onze ondersteun­ing kunnen zij dit initiatief verder uitbreiden. Onze aankondigi­ng geldt als een uitnodigin­g. Laten we hopen dat de telefoon vanmiddag al rinkelt.’

‘Je kunt nooit zeker weten of er niet ergens een kind met een machete door de plantage loopt’

HENK JAN BELTMAN Tony’s Chocolonel­y

 ?? © Thierry Gouegnon/reuters ?? Cacaobonen worden op een vrachtwage­n geladen in Ivoorkust. In dat land en in Ghana koopt Albert Heijn 1.500 ton bonen van slaafvrije coöperatie­s.
© Thierry Gouegnon/reuters Cacaobonen worden op een vrachtwage­n geladen in Ivoorkust. In dat land en in Ghana koopt Albert Heijn 1.500 ton bonen van slaafvrije coöperatie­s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium