De Standaard

‘Het is nog niet duidelijk hoeveel projecten de weldoener wil steunen. Voorlopig staat er ook geen bedrag vast’

- VAN ONZE MEDEWERKER ROBIN DE BECKER Al wie fietsers een warm hart toedraagt, kan een indienen.

BRUSSEL I Een Brusselaar die zelf vaak de fiets neemt voor zijn verplaatsi­ngen, heeft beslist om projecten voor betere fietsinfra­structuur of uitrusting enkele miljoenen toe te stoppen. Wie met een mooi project op de proppen komt, maakt kans op een investerin­g tot een miljoen euro per project.

Wat iedereen zich uiteraard afvraagt, is wie die man is. Gaat het om een Euromillio­nswinnaar? Of een rijke industriee­l? Eén ding is alvast zeker: hij loopt niet graag te koop met zijn rijkdom.

Discreet

‘De weldoener wil zeer discreet blijven over zijn identiteit’, zegt Erika Racquet van de Koning Boudewijns­tichting. De man koos die stichting uit om het fonds Bikes in Brussels op te richten. ‘Het fonds komt bij ons in beheer zodat hij zich niet met alle administra­tieve rompslomp moet bezighoude­n. Maar hij heeft ons op het hart gedrukt dat hij niet naar buiten komt met zijn identiteit. Ik hoop hem alsnog te overtuigen om dat na afloop wel te doen, maar ik vrees ervoor’, zegt Racquet.

Sinds woensdag wordt opgeroepen om projecten in te dienen. Er bestaat al veel interesse voor, maar een officieel project is er nog niet ingediend. Voorlopig is het ook nog niet duidelijk hoeveel projecten de gulle weldoener precies zal steunen.

Projecten indienen

‘The sky is not the limit’, zegt Alexandrin­e Goessens van de Koning Boudewijns­tichting. ‘Maar voorlopig vast.’

Wie met zijn of haar project een gooi wil doen, heeft daar nog ruim de tijd voor. Het gaat om een permanente projectopr­oep met meerdere selectieda­ta. Projecten indienen voor een eerste selectie kan tot en met 20 maart 2019. Op 30 april 2019 zal de selectie worden bekendgema­akt.

Vereniging­en zonder winstoogme­rk, publieke of privépart staat er geen bedrag ners mogen een project indienen, maar ook overheden. Zolang het project ten goede komt aan iedereen die er gebruik van wil maken, duurzaam is en ook na de toekenning van de steun een blijvend positief effect heeft op de fietsmobil­iteit. Zowel projecten in als rondom het gewest komen in aanmerking.

Fietsambas­sadeur

‘Het is fantastisc­h dat iemand zich op deze manier wil inzetten voor de fietsers’, zegt Mikaël Van Eeckhoudt van de Fietersbon­d.

‘Wij hebben in onze lade wel vier projecten die we misschien zullen indienen. Zo willen we graag een digitale fietsroute­planner en een interactie­ve fietskaart met knelpunten. Ook ons Bike To Workprogra­mma zouden we graag krachtiger maken. Tot slot willen we ook graag een fietsambas­sadeur aanwerven die de spilfiguur van de fietscommu­nity moet worden.’

ALEXANDRIN­E GOESSENS Koning Boudewijns­tichting

 ?? © rdb ?? project
© rdb project

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium