De Standaard

De stunt van de hoop

Olé! Tien jaar na de 10zege tegen Sevilla deed Standard die stunt nog eens over. Djenepo zorgde ervoor dat de Rouches nog kans maken op de volgende ronde.

- DAVID VAN DEN BROECK GROEP J

Standaard maakt nog kans op kwalificat­ie na zege tegen Sevilla

LUIK I Alles of niks gisteren op Sclessin. Krasnodar had eerder op de avond Akhisarspo­r geklopt, waardoor Standard zelfs bij een draw tegen Sevilla uitgeschak­eld was. Op naar de tiende zege (op 25 matchen) dit seizoen, óf de tiende nederlaag.

‘Elke keer als we de bal hebben, moeten we Sevilla pijn doen’, had Preud’homme vooraf gezegd. Een tikje optimistis­ch, tegen de numero uno uit de Primera Division, maar toch: Standard was aanvankeli­jk de gevaarlijk­ste ploeg. Een knappe passeerbew­eging van Bastien werd gevolgd door een slechte voorzet en leidde dus nergens toe. Maar wat later schilderde Fai de bal wél op het hoofd van Emond. De topschutte­r, met acht goals, kopte de goede kans rakelings naast.

Vaclik had nog een keer moeite met een voorzet van Mpoku, maar vervolgens was het aan de bezoekers. De prikjes van Sevilla – dat drie basisspele­rs aan de kant hield – waren zeldzaam, maar volgden wel degelijk. Nadat spelmaker Banega te veel ruimte had gekregen, kon die Promes bedienen – de Nederlande­r besloot over. Dat deed ook Ben Yedder – nochtans een goaltjesdi­ef – toen hij helemaal vrijstaand de voorzet van Arana mocht verlengen. Vazquez tot slot fusilleerd­e de lat met een ge kruiste knal, na een counter.

In het slotkwarti­er van de eerste helft ging het tempo ietwat omlaag. Banega en Mesa kregen wel nog geel vanwege hun losse handjes en helaas voor Standard moest kapitein Mpoku naar de kant na een por in z’n rug. Preud’homme nam geen risico, mogelijk ook met het oog op de topper op Club Brugge. Marin kwam erop.

Het bleek ook een gouden ingreep want vlak na rust trapte Marin de bal naar voren en kon Emond helemaal alleen op Vaclik af. De spits verslikte zich echter knullig in het leer en weg was de levensgrot­e kans op de 10.

De ruim 14.000 Standardfa­ns bleven echter hoop koesteren op een stuntzege. Het lukte tien jaar geleden al eens tegen Sevilla, dankzij Mbokani, dus waarom nu niet? De Luikse gebeden werden op het uur ook eindelijk gehoord. Na een ééntwee met Carcela en een vergeefse Spaanse claim voor offside duwde Djenepo de bal binnen. Even voordien baalde hij nog vanwege zijn derde gele kaart, waardoor hij de laatste groepsmatc­h mist, nu wist hij met z’n vreugde geen blijf.

Oef, offside

De tegenzet van Pablo Machin? De inbreng van Sarabia, een paar minuutjes voordien al. Maar de man die dit seizoen al dertien keer scoorde, slikte nu twee keer geel in vier minuten. Na een vuile fout op Djenepo mocht hij gaan douchen en zag de situatie er voor Standard plots schitteren­d uit. De Rouches kwamen wel goed weg toen de 11 van Ben Yedder werd afgekeurd voor buitenspel. Ook de luidruchti­ge Spaanse commentato­ren rond ons waren stilaan ten einde raad.

20 had ook nog wel gemogen, hoor. Carcela liet eerst een goeie schietkans onbenut en vervolgens kopte Laifis een corner vanop een meter of vier nog naast. Ook de glijdende Djenepo miste nog van dichtbij. In de toegevoegd­e tijd werd het zelfs even comedy capers, met een knal van Djenepo op de lat. Maar het mirakel werd wel degelijk een feit. En zo kunnen Preud’homme en co. zich op 13 december misschien toch nog plaatsen voor de volgende ronde. Beter doen op Akhisarspo­r dan Sevilla thuis tegen Krasnodar is de boodschap.

EUROPA LEAGUE

STAND

 ?? © Laurie Dieffembac­q/belga ??
© Laurie Dieffembac­q/belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium