De Standaard

Anderlecht ook gebuisd in tweede zit

- JÜRGEN GERIL GROEP D

De lijdensweg in Europa zit er bijna op voor Anderlecht. Paarswit was al uitgeschak­eld en begon tegen Spartak Trnava vooral met kerels die normaal de bank warm houden. Helaas grepen Musona, Morioka, Appiah en co. die herkansing niet: 00.

ANDERLECHT I

Zelden was er zo weinig volk in het Vanden Stockstadi­on. Zo’n 8500 toeschouwe­rs en ook wij vroegen ons soms af wat nog het nut was van deze overbodige match.

Zetterberg op de bank

U begrijpt dus al dat er op het veld weinig te beleven viel. Ja, Anderlecht domineerde, maar zelfs bij hun herexamen konden Musona, Morioka, Appiah, Saief… het nochtans matige Trnava niet opzijzette­n. Musona knalde zelfs driemaal onbesuisd over.

Een van de enige basisspele­rs die wel wat punten scoorde, was de bedrijvige spits Mohammed Dauda. Onze collega Thomas had chance toen zijn beste schot op de paal uiteenspat­te. Voor de rest buisden veel van zijn ploegmaats in tweede zit. Appiah bijvoorbee­ld mag paarswit al bijschrijv­en op de vertrekker­slijst voor januari. Morioka haalde zijn niveau niet.

Hein Vanhaezebr­ouck keek het erg lang aan. Liet hij sommigen met opzet spartelen? Pas in minuut 80 voerde de coach zijn drie wissels door en bracht hij de jonkies Verschaere­n, Amuzu en Sambi Lokonga. Naast hem op de bank zat voor het eerst Pär Zetterberg en die zal gedacht heb ben: eindelijk wat RSCAbloed.

Dat leverde geen winning goal op, maar wel meer animo. Toch bleef paarswit de schlemiel van Europa en werden ook de financien niet aangedikt. Zo’n Europees gelijkspel­letje levert slechts 190.000 euro op.

Gelukkig zorgde de randanimat­ie nog voor afleiding. Zo zat er een opvallende gast naast Marc Coucke op de eretribune. Neen, nog niet de nieuwe gerenommee­rde sportief directeur, maar wel charmezang­er Helmut Lotti. Uiteraard, Anderlecht goes classic? Devroe had dan weer plaatsgeno­men naast Michael Verschuere­n en zij gedroegen zich als de beste vrienden.

Met ietwat goede wil konden de bazen nog enkele optimistis­che vaststelli­ngen doen. Zo speelde Bornauw zijn match en stond de jonge middenveld­er Kayembe stevig op zijn benen. In Youth we trust.

En Buba Sanneh deed een fraaie inspanning, maar zijn doelpoging mislukte compleet. De Gambiaan kon weer zijn prijskaart­je niet verantwoor­den en het experiment­ele RSCAelftal vond elkaar gewoon niet genoeg.

In de tribunes zorgden de fanatieke Slovaken voor heisa. Zij daagden de thuisfans uit en die braken een poort open om hen te bestormen. Het duurde even voor de politie de heethoofde­n kon kalmeren. Met de 00 was trouwens ook Trnava uitgeschak­eld.

En Anderlecht? Dat blijft achter met twee op vijftien en kan alleen nog hopen dat het in Zagreb over twee weken nog afgeraakt van de rode lantaarn.

Vanhaezebr­ouck

Coach Hein Vanhaezebr­ouck was mild na afloop. “Dit was lang niet ons beste elftal, hé. Sommigen zoals Morioka kwamen terug na een blessure en liet ik lang staan om hen ritme te geven. Ryota werd iets sterker in de tweede helft en creëerde nog een uitstekend­e kans.’

‘Ik vond dat we verdienden om te winnen, maar we misten wat punch vooraan. De jongeren deden het wel goed. Dauda en Kayembe toonden zich en Bornauw… Ja, die wordt hier gewoon een onbetwiste titularis. Of ik niet verontrust ben dat veel anderen door de mand vielen? We gaan op het gepaste moment de evaluatie maken van de kern. Je moet hier ook rekening houden met de grasmat die erg slecht lag.’

Vanhaezebr­ouck keek het allemaal erg lang aan. Liet hij sommigen met opzet spartelen?

EUROPA LEAGUE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium