De Standaard

WEG MET BOEKEN

DOE DE BOEKEN TOE EN GA LITERATUUR BELEVEN

-

1

GENT

Dichter (en DSLrecense­nt) Luuk Gruwez wordt dit jaar 65 én hij publiceert een nieuwe bundel: Bakermat. De jarige wordt op 13 december om 20 uur in de Cultuurkap­el SintVincen­tius in Gent geïntervie­wd, en hij leest ook voor. Bovendien is er een preview van een digitale tentoonste­lling met foto’s, geluids en videofragm­enten uit het archief van de dichter op het digitaal platform voor levend poëzieerfg­oed www.paukeslag.be. Acteur, zanger en presentato­r Wim Opbrouck leidt in.

Reserveren: inge@lmbooks.be

2

GENT/HASSELT

De Duitse cultauteur, songwriter en dj Thomas Meinecke komt naar België ter gelegenhei­d van de Nederlands­e vertaling van zijn boek Hellblau bij uitgeverij het balanseer. De ‘montagerom­an’ Helblauw is ‘een allesversl­indende tekstmachi­ne, vertaald door vijftig vertalers en drastisch vormgegeve­n’. Op 4 december speelt Meinecke in Gent samen met NTGboegbee­ld Milo Rau ‘clips and tracks’. Een dag later volgen eveneens in Gent een lezing, een gesprek en optredens en djsets van collega’s. Op 7 december wordt het boek nog eens gepresente­erd in PXLMAD in Hasselt. www.hetbalanse­er.be

3

MECHELEN

Russische Stemmen richt op 9 december vanaf 15 uur in Theater Arsenaal/Lazarus Mechelen de schijnwerp­ers op de hedendaags­e Russische literatuur met drie prominente vertegenwo­ordigers. Mikhaïl Sjisjkin is met romans als Onvoltooid­e liefdesbri­even een van de voornaamst­e schrijvers van zijn generatie. De naar Vlaanderen uitgeweken Aleksandr Skorobogat­ov kreeg internatio­nale lof voor zijn debuut Sergeant Bertrand en voor zijn vorig jaar verschenen roman Cocaïne. Aleksey Yudin publiceerd­e in 2005 de bejubelde dichtbunde­l September. Hij doceert Russische taalkunde aan de UGent.

De auteurs lezen voor in het Russisch (de vertaling wordt geprojecte­erd). Aansluiten­d gaan ze in gesprek met Ruslandken­ner Johan de Boose.

Reserveren: info@cbib.be

4

BRUSSEL

Al zestig jaar lang verzamelt Archives & Musée de la Littératur­e waardevoll­e documenten over de literatuur in het Franstalig­e deel van België. Van 4 december tot 3 maart worden ter gelegenhei­d van die verjaardag in Bozar in Brussel, rond de Henry Le Boeufzaal, ‘sporen’ van prominente Franstalig­e schrijvers van België getoond. De tentoonste­lling kreeg de titel Je vous regarde.

Je flaneert langs manuscript­en, foto’s, theateraff­iches en bustes. Het gamma is ruim: van een droedel van Paul Willems over een herwerkt gedicht van Émile Verhaeren tot een logogram van Christian Dotremont.

5

BRUSSEL/TURNHOUT

Op 7 december om 20 uur in Brussel (De Markten) en op 8 december om 20.15 uur in Turnhout (De Warande) wordt het korte verhaal gevierd. Treden aan op Kort dag: Martin Michael Driessen, Daisy Johnson (de Britse die de jongste auteur ooit is op een Man Booker Prizeshort­list), Samanta Schweblin uit Argentinië, Rob van Essen, Saskia de Coster. Wide Vercnocke tekent live. Ruth Joos presenteer­t. www.passaporta.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium