De Standaard

BELG REED VORIG JAAR VOOR HET EERST MINDER MET DE AUTO

Is de langverwac­hte ‘modal shift’ ingezet? In 2017 reden de Belgen voor het eerst minder kilometers met de auto. Eén uitzonderi­ng: de bedrijfswa­gens.

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E

BRUSSEL I Voor het eerst in tien jaar tijd reed de gemiddelde Belgische personenwa­gen vorig jaar ruim minder dan 15.000 kilometer. Nooit eerder was de afname zo uitgesprok­en ten opzichte van het jaar voordien. Acht jaar geleden reed een gemiddelde autoeigena­ar op jaarbasis 1.000 kilometer meer dan nu.

Het aantal personenwa­gens dat ingeschrev­en werd, stijgt wel nog steeds. Maar na twee absolute recordjare­n was de afname van het aantal keren dat we die auto gebruiken voor het eerst groot genoeg om het totale aantal gereden kilometers te doen dalen – weliswaar met amper 0,2 procent, tot 84 miljard kilometer. ‘Het lijkt erop dat de car peak bereikt is en de kentering ingezet’, zegt Dirk Lauwers, mobiliteit­swetenscha­pper aan de Universite­it Antwerpen en UGent.

De cijfers staan in een nieuw rapport van de Federale Overheidsd­ienst Mobiliteit. Ze stroken met eerdere resultaten van het Onderzoek Verplaatsi­ngsgedrag. In 2017 is het aandeel van de auto als verplaatsi­ngsmiddel voor het eerst in vele jaren gedaald. De winnaars zijn vooral de fiets (+3 procentpun­t) en in mindere mate het openbaar vervoer.

Te versnipper­d landschap

Op zoek naar verklaring­en voor de – weliswaar beperkte – trendbreuk, kijken mobiliteit­swetenscha­ppers in eerste instantie naar de impact van de files. ‘Die bepalen meer dan het mobiliteit­sbeleid hoe de Belgen zich verplaatse­n’, zegt Lauwers.

Of zoals Willy Van Overschee, van de Koninklijk­e Academie van België voor Wetenschap­pen en Kunsten (KVAB), het zegt: ‘Dit is meer een reactie van het gezonde verstand op de toenemende verkeersdr­ukte, dan het gevolg van gecoördine­erd beleid. De mensen zijn de files gewoon zo beu dat ze alternatie­ven zoeken.’

Professor Cathy Macharis (VUB) wijst op de wereldwijd­e trend onder jongeren om minder de auto te gebruiken. ‘Bovendien zijn er heel wat nieuwe mobiliteit­svormen bijgekomen: deelauto’s, deelfietse­n, deelsteps … Steeds meer mensen combineren die verschille­nde vervoersmi­ddelen, en dat zal in de toekomst alleen maar eenvoudige­r worden via smartphone­applicatie­s.’

Volgens Macharis is ook de opkomst van telewerk mee verantwoor­delijk voor de afname van het autoverkee­r.

Om de ingezette modal shift te bestendige­n en te versnellen, zal het beleid wel moeten volgen, klinkt het. Want met zijn aandeel van 72 procent blijft de auto met voorsprong het favoriete vervoersmi­ddel in België. Het openbaar vervoer (15 procent) en de fiets (5 procent) hinken achterop. Een Belg rijdt gemiddeld nog altijd meer met de auto dan de Nederlande­rs en de Fransen, maar minder dan de Duitsers.

Het tij op de lange termijn en definitief keren zal ‘een totaal andere aanpak’ vergen, schrijven enkele van de meest prominente mobiliteit­swetenscha­ppers van ons land in een nieuw, gezamenlij­k ‘standpunt’ van de KVAB. Het huidige mobiliteit­sbeleid voldoet niet, stellen ze. Het is ‘te versnipper­d en te veel gericht op gedeelteli­jke oplossinge­n en grote prestigepr­ojecten’.

Om het openbaar vervoer en de fiets tot ‘volwaardig­e alternatie­ven’ te maken, is de ruimtelijk­e ordening cruciaal. ‘De versnipper­ing in Vlaanderen ligt mee aan de basis van de verkeersco­ngestie en de slechte luchtkwali­teit en zorgt ervoor dat we het openbaar vervoer niet efficiënt kunnen organisere­n.’ En ook: ‘We moeten een grotere nabijheid organisere­n tussen waar we wonen, werken en ontspannen door de demografis­che groei in de steden en de stadsrande­n te concentrer­en.’ Ook een (slimme) ki lometerhef­fing kan het autogebrui­k helpen ontraden.

Daarnaast zullen de alternatie­ven aantrekkel­ijker moeten worden. De reizigerst­evredenhei­d over de treinen van de NMBS en de bussen en trams van De Lijn zit op een dieptepunt. Vooral de stiptheid is een pijnpunt.

Perverse salariswag­ens

Tot slot, schrijven de wetenschap­pers, ‘staat het blijven subsidiëre­n van de individuel­e wagen de overgang naar een duurzame mobiliteit in de weg’. Het aantal salariswag­ens in ons land is vorig jaar met vijf procent toegenomen, het aantal kilometers dat ermee afgelegd werd met twee procent. Zij gaan met andere woorden in tegen de trend. Een salariswag­en legt gemiddeld ook bijna dubbel zoveel kilometers af als een andere wagen. Ze maken acht procent van het wagenpark uit, maar zijn goed voor zestien procent van de afgelegde kilometers. ‘De dalende trend – de modal shift– zou veel uitgesprok­ener zijn, als de regering van dat perverse mobiliteit­ssysteem zou afstappen’, zegt Dirk Lauwers.

‘Dit is meer een reactie van het gezonde verstand dan het gevolg van gecoördine­erd beleid’

WILLY VAN OVERSCHEE

KVAB

 ?? © Jimmy Kets ?? De fiets wint drie procentpun­t, het openbaar vervoer iets minder.
© Jimmy Kets De fiets wint drie procentpun­t, het openbaar vervoer iets minder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium