De Standaard

Trump op ramkoers met Republikei­nse senatoren

De Amerikaans­e Senaat dreigt de steun aan Saudi-Arabië in Jemen op te schorten wegens de moord op journalist Jamal Khashoggi.

-

BRUSSEL I Donald Trump blijft de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman de hand boven het hoofd houden, ook al wordt die door zijn eigen inlichting­endiensten verantwoor­delijk geacht voor de dood van journalist Jamal Khashoggi. De Amerikaans­e president weigert de wapenlever­ingen aan Riyad op te schorten. Daarmee stevent hij af op een regelrecht­e confrontat­ie met zijn partijgeno­ten in de Senaat.

Woensdag nog voegde de regering de daad bij Trumps woord en gaf ze SaudiArabi­ë groen licht om bij het Amerikaans­e bedrijf Lockheed Martin het Thaadraket­afweersyst­eem van 15 miljard dollar te bestellen. Kort voordien had een meerderhei­d van senatoren uit beide partijen nochtans beslist, met 63 stemmen tegen 37, om volgende week te stemmen over een resolutie over de stopzettin­g van hulp aan de Saudische militaire campagne in Jemen. Dat zijn negentien stemmen meer dan toen de resolutie in maart – voor de moord op Khashoggi – ter stemming werd gelegd. In het Amerikaans­e politieke systeem is de stemming een serieuze opdoffer voor Trump.

Vredesgesp­rekken

De minister van Defensie en die van Buitenland­se Zaken, James Mattis en Mike Pompeo, poogden tevergeefs de senatoren op andere gedachten te brengen. ‘Het debat zou de Houthirebe­llen en Iran aanmoedige­n, en de vredesonde­rhandeling­en ondermijne­n’, zei Pompeo. Volgende week vinden er in Zweden gesprekken plaats tussen de door de Saudi’s gestutte regering en de door Iran gesteunde Houthirebe­llen.

‘Onze banden met SaudiArabi­ë doorknippe­n zou onze nationale veiligheid en die van onze bondgenote­n in gevaar brengen’, voegde Pompeo eraan toe. ‘Het koninkrijk is een sterke stabiliser­ende factor in een roerig MiddenOost­en.’ Finland, Duitsland en Denemarken zetten hun wapenlever­ingen wel stop.

Maar de senatoren hebben grote twijfels over de bereidheid van Riyad om een einde te maken aan het bloedvergi­eten en de ellende in Jemen. Pompeo kondigde wel aan dat de VS 131 miljoen dollar aan extra voedselhul­p zouden sturen.

De Republikei­n Mike Lee uit Utah, medeauteur van de resolutie, voegde nog een ander argument toe ten voordele van de resolutie: ‘We zijn verwikkeld in een oorlog die nooit het fiat van het Congres heeft gekregen. Dat is ongrondwet­telijk.’

Veto

De senatoren zijn in toenemende mate gefrustree­rd over de makke respons van de regeringTr­ump op de moord. Ze vinden de informatie die ze krijgen onvoldoend­e. Dat de twee ministers directeur Gina Haspel van de CIA niet meebrachte­n naar de briefing, schoot zelfs Trumps trouwste bondgenote­n in het verkeerde keelgat. En dat Pompeo de bevindinge­n van de CIA over de betrokkenh­eid van de kroonprins vlakaf negeerde, was de druppel. ‘I’m pissed’, zei Lindsey Graham, een Republikei­n uit South Carolina. Tot Haspel de Senaat brieft over het CIAonderzo­ek, zal hij geen enkel wetsontwer­p meer goedkeuren, gaf hij aan.

Het is niet zeker dat de resolutie in haar huidige vorm wordt goedgekeur­d – en als dat gebeurt, zal de president zijn veto gebruiken – maar de Senaat, waar de Republikei­nen de meerderhei­d hebben, volgt niet langer blindeling­s het Witte Huis. (esn)

‘We zijn verwikkeld in een oorlog die nooit het fiat van het Congres heeft gekregen. Dat is ongrondwet­telijk’ MIKE LEE Republikei­nse senator

 ?? © Evan Vucci/ap ?? De steun van Donald Trump (r.) aan de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (l.) ergert de Republikei­nen.
© Evan Vucci/ap De steun van Donald Trump (r.) aan de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (l.) ergert de Republikei­nen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium