De Standaard

AFSPRAKEN IN EEN VERSNIPPER­D LANDSCHAP

- BART STURTEWAGE­N

Doorgaans is het in de politiek niet verstandig te steile electorale ambities te etaleren. Het risico dat het net een ietsje minder wordt en dat die duivelse media dan van een overwinnin­gsnederlaa­g spreken, is immers groot. Beter is om te zeggen dat ‘de kiezer zich eerst moet uitspreken’, dat je graag ‘plusjes’ wil zien of dat je al tevreden bent als je op tram een, twee of drie belandt, naargelang van het geval.

Die stelregel sloeg Open VLDvoorzit­ter Gwendolyn Rutten roekeloos in de wind toen ze, in de aanloop naar de lokale verkiezing­en, stelde dat haar partij burgemeest­ers wilde in vier centrumste­den. Dat betekende dat ze boven op het behoud van de sjerp in Mechelen en Kortrijk, ook in Oostende en Gent de leiding van het bestuur wilde pakken.

Sinds vrijdag weten we dat die hoge gok is uitgekomen, nu na Bart Tommelein ook Mathias De Clercq burgemeest­er wordt. Het was in Oostende noch in Gent vanzelfspr­ekend op basis van de uitslag, maar ook efficiënt onderhande­len hoort erbij. Dit versterkt ongetwijfe­ld verder de positie van Rutten als partijleid­er en haar strategie om te durven rekenen op een onderstroo­m van positivism­e dat in de stadslucht misschien beter gedijt dan elders.

Leren we daaruit iets voor de komende electorale vervaldag, normaal gezien 26 mei volgend jaar? Opmerkelij­k is dat de liberalen in drie van de vier verworven centrumste­den – Kortrijk is de uitzonderi­ng – een alliantie met Groen smeden. Dat de koers daarvoor op heel wat domeinen naar links moet worden bijgesteld, is blijkbaar geen probleem.

Valt daarin een voorafscha­duwing voor de Vlaamse en federale coalitievo­rming te zien? In een versnipper­d politiek landschap, waarin er alleen middelgrot­e en kleine partijen overblijve­n, is het nuttig en nodig om, voor of na de stembusgan­g, tactische afspraken te maken. Mathias De Clercq deed het na de verkiezing­en door zich vast te klinken aan CD&V en haalde zijn slag thuis. De voorzitter van CD&V, Wouter Beke, en MRleider Charles Michel deden het in 2014 al openlijk tijdens de campagne en vormden nadien de ruggengraa­t van de Zweedse federale coalitie.

Politiek gaat om stemmen halen, maar minstens evenzeer om het bouwen van allianties, structuree­l of informeel. Politici die in staat zijn om bruggen te slaan en ideologisc­he verschille­n te overstijge­n, tillen hun partijen naar een hoger niveau. In een tijd dat polariseri­ng het alfa en omega van de politiek lijkt, is dat een interessan­te vaststelli­ng.

Politici die bruggen slaan, tillen hun partij naar een hoger niveau

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium