De Standaard

‘Zijn taak wordt vooral de ploeg samenhoude­n’

Mathias De Clercq hield woord: hij houdt CD&V aan boord. Maar de kersverse burgemeest­er van Gent betaalt daarvoor een stevige prijs.

- SIMON ANDRIES

GENT I ‘Het spijt me zeer erg voor Mathias, maar ik heb hem van bij het begin gezegd dat dit een foutieve gok was. Hij maakt geen schijn van kans.’ Vanaf vandaag mag De Clercq uitgebreid zijn gram halen bij zijn voorganger Daniël Termont (SP.A). Vooraf werd vaak smalend gedaan over de burgemeest­ersambitie­s en de voluntaris­tische communicat­ie van de 36jarige Open VLD’er, maar na anderhalve maand onderhande­len haalt De Clercq toch zijn slag thuis: de komende zes jaar leidt een blauwe burgemeest­er het linkse bastion Gent. ‘Dat burgemeest­erschap was de absolute prioriteit’, luidde het vrijdag bij de Gentse liberalen. Ze bleken dan ook bereid daar een stevige politieke prijs voor te betalen.

Met amper twee blauwe schepenen in het stadsbestu­ur maakt De Clercq vooral in zijn eigen Gentse, liberale rangen weinig nieuwe vrienden. Door CD&V aan boord te houden – de partij aan wie hij mede zijn sjerp dankt – gooit hij een blauwe schepenpos­t te grabbel. Nieuwe namen die niet slecht scoorden en hoopten op een schepenpos­t, zoals Stephanie D’Hose of Sami Souguir, blijven daardoor aan de zijlijn.

‘Viceburgem­eester’ Watteeuw

Op het vlak van bevoegdhed­en halen de liberalen wel nog stokpaardj­es binnen zoals Economie, Haven of Stadsontwi­kkeling. Maar tegelijk deed De Clercq ook inhoudelij­k water bij de wijn. Alle knips blijven behouden, in weerwil van wat Open VLD en CD&V vroegen, en van extra parkeergel­egenheid aan Gent Zuid is geen sprake. ‘Dit is met andere woorden de blauwdruk van een groen bestuursak­koord’, klopt Groen zichzelf op de borst. ‘Én wij kregen alle bevoegdhed­en en mandaten die we wilden.’

De partij greep dan wel naast de sjerp, ze zet kopman Filip Watteeuw nu fors in de markt als ‘viceburgem­eester’ en ‘stille architect’ van Gent. ‘Hij heeft de nota geschreven die aan de basis ligt van het akkoord. En met Mobiliteit, Openbare Werken, Architectu­ur en Stedenbouw heeft hij ook de macht en de bevoegdhed­en om de stad te hertekenen’, klinkt het. Dat laatste is met een korreltje zout te nemen, aangezien Watteeuw nauw zal moeten samen werken met Open VLDschepen van Stadsontwi­kkeling Christophe Peeters. Maar hoe dan ook breidt Watteeuw zijn macht in Gent uit.

Groen benadrukt dat ze ook nóg twee Gentse ‘superschep­enen’ creëerde in de onderhande­lingen: Elke Decruynaer­e met de bevoegdhed­en Onderwijs, Opvoeding, Jeugd en Werk en Tine Heyse met Milieu, Energie, Klimaat en Wonen. Over die laatste bevoegdhei­d woedde in alle stilte nog een strijd met kartelpart­ner SP.A – tot voor kort bevoegd voor Wonen. Niet onbelangri­jk: de nieuwe bestuursco­alitie trekt 90 miljoen euro uit voor het nieuwe woonbeleid. ‘Het grootste investerin­gspakket zit daarmee bij ons’, klopt Groen zich opnieuw op de borst.

Overtollig­e partijen

De SP.A moet zich tevredenst­ellen met onder meer Armoedebes­trijding, Gelijke Kansen en Openbaar Groen. Vrijdag steeg al wat gemor op bij enkele socialiste­n omdat de partij te weinig aan bod kwam in de laatste rechte lijn van de onderhande­lingen. Het is meteen de grootste uitdaging voor de komende legislatuu­r: uit de schaduw van de Groenschep­enen komen. Bovendien woedt bij de socialiste­n nog een interne strijd over wie de schepenpos­ten zal mogen uitoefenen.

Hetzelfde geldt ook voor het nog kleine re broertje CD&V. Terwijl Mieke Van Hecke benadrukt dat ze ‘doorgaat zolang ze zich goed voelt’, zinspelen anderen binnen haar partij al openlijk op een wissel van de wacht halfweg de legislatuu­r. Met de bevoegdhed­en Burgerzake­n en Protocol wordt het ook een moeilijke zaak om voldoende uit de verf te komen in de stadscoali­tie.

Met de broeiende onrust bij de twee kleinere partijen, die mathematis­ch niet eens nodig zijn, kent de nieuwe burgemeest­er meteen zijn belangrijk­ste taak: maken dat er bij de onuitgegev­en coalitie geen wielen afdraaien. ‘Het is niet voor niets dat Bart Tommelein in Oostende onmiddelli­jk aan de slag gaat (ook hij bracht een onuitgegev­en coalitie met vier partijen op de been, red.)’, zegt Open VLDschepen Christophe Peeters. ‘Dat is psychologi­sch niet te onderschat­ten. De taak van Mathias wordt vooral de ploeg samenhoude­n.’

‘Dit is de blauwdruk van een groen bestuursak­koord. Én wij kregen alle bevoegdhed­en en mandaten die we wilden’ GROEN

De Clercq maakt in eigen rangen weinig nieuwe vrienden: amper twee schepenen, alle knips behouden en geen extra parking aan Gent Zuid

 ?? © Alexander Meeus ?? De kopstukken van de nieuwe coalitie op een rij: (v.l.n.r.) Mieke Van Hecke (CD&V), Filip Watteeuw (Groen), Mathias De Clercq (Open VLD) en Rudy Coddens (SP.A).
© Alexander Meeus De kopstukken van de nieuwe coalitie op een rij: (v.l.n.r.) Mieke Van Hecke (CD&V), Filip Watteeuw (Groen), Mathias De Clercq (Open VLD) en Rudy Coddens (SP.A).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium