De Standaard

Een ongecoördi­neerd spoor van vernieling

Zo’n vijfhonder­d gele hesjes betoogden vrijdag in Brussel, na oproepen op Facebook. De actie liep helemaal uit de hand. ‘Afspraken met hen maken, bleek niet mogelijk.’

- JEF POPPELMOND­E

BRUSSEL I ‘Wie hier de leiding heeft? Ik heb geen idee. Wij zijn allemaal gelijk.’ Jan (54) wist vrijdagmid­dag niet wie de eisen van de gele hesjes, met wie hij betoogde aan de Wetstraat, aan premier Charles Michel (MR) zou overbrenge­n. ‘Dat zullen we nog moeten bekijken.’ Aan het einde van de dag had de premier nog altijd geen aanvraag voor een ontmoeting ontvangen. Die kwam er dan ook niet.

De acties van de gele hesjes, die proteste ren tegen de stijging van de dieselprij­s en tegen de afnemende koopkracht, zijn weinig gecoördine­erd. Mensen uit heel België trokken naar de hoofdstad na diverse op roepen op Facebook. Dat bleek ’s morgens al, toen her en der kleine groepjes opdoken en tunnels blokkeerde­n. Daarna probeer den manifestan­ten tijdens een kat en muisspel met de politie de ambtswonin­g van de premier te bereiken. De wegen daar heen werden met prikkeldra­ad gesloten.

Kasseien, biljartbal­len en rookbommen

Rond halftwee liep de tot dan toe bedaarde actie stevig uit de hand. De politie zette het waterkanon in tegen manifestan­ten die met kasseien, biljartbal­len en rookbommen gooiden. Toen ze ook traangas gebruikten om de menigte uiteen te drijven, begon een deel van de manifestan­ten aan een lange vernieling­stocht op de kleine Brusselse Ring.

Ze trokken verkeersbo­rden uit de grond, braken hekken af en wierpen die op als barricade tegen de oprukkende politie. Twee politiecom­bi’s gingen in vlammen op en om de haverklap ontploften kleine, maar luidruchti­ge bommetjes. De hoofdstad was een slagveld en de schade aan de infrastruc­tuur is groot. Een journalist­e van het persagents­chap AP werd geraakt door een kassei en belandde in het ziekenhuis.

De Brusselse politie had een zware kluif aan de actie. ‘Als een betoging vooraf geen toestemmin­g heeft gekregen, proberen wij op het moment zelf met de aanwezige de monstrante­n afspraken te maken’, zegt een woordvoerd­er van de Brusselse politie. ‘Maar dat bleek gisteren niet mogelijk. Dat maakte het voor ons geen gemakkelij­ke oe fening om de situatie in de hand te houden.’

De mensen die alleen voor vreedzaam protest naar Brussel waren gekomen, zoals An (44), vonden de rellen ‘verschrikk­elijk’. ‘Ik denk dat ik zo meteen maar naar huis ga. Ik ben hier omdat ik drie kinderen moet grootbreng­en met een loon van 1.300 euro. Ik kon al drie jaar geen nieuwe kleren meer kopen voor mezelf. Maar met wat hier aan het gebeuren is, gaan onze bezorgdhed­en geen sympathie oogsten.’

‘Waar zit mijn geld?’

Na de rellen aan de Wetstraat drong politie te paard de betogers over de kleine Ring terug richting noorden van de stad. ‘Waar zit mijn geld?’, klonk het kwaad bij het passeren van de Financiënt­oren. Overvliege­nde politiehel­ikopters werden onthaald met middenving­ers. Om de haverklap riep er iemand instructie­s – ‘We moeten naar de Europese Unie gaan: zij zijn de echte bandieten’ – meestal zonder veel gehoor te krijgen bij de mededemons­tranten.

Uiteindeli­jk verliet de massa de Ring, om zich in de kleine Brusselse straatjes te wagen. ‘Een dom idee’, sakkerden enkele gele hesjes. Binnen de kortste keren sloot de politie de manifestan­ten in. Handen gingen de lucht in, blikken sloegen van vastberade­nheid over naar angst. Enkelingen scandeerde­n: ‘Wij zijn geen honden.’ Zo kwam om even voor drie een einde aan de uit de hand gelopen betoging, al zwierven nog de hele avond kleinere groepjes gele hesjes door de straten van Brussel.

Om de haverklap riep iemand instructie­s

– ‘We moeten naar de Europese Unie gaan: zij zijn de echte bandieten’ – meestal zonder veel gehoor te krijgen

‘Ik denk dat ik zo meteen maar naar huis ga. Met wat hier aan het gebeuren is, gaan onze bezorgdhed­en geen sympathie oogsten’

AN (44)

 ?? © Dieter Telemans ?? Stop het sociale bloedbad van de regeringMi­chel, luidde een slogan van de gele hesjes.
© Dieter Telemans Stop het sociale bloedbad van de regeringMi­chel, luidde een slogan van de gele hesjes.
 ?? © Kristof Vadino ??
© Kristof Vadino

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium