De Standaard

Zes experts lichten Migratiepa­ct door

Om uit de impasse te raken rond het VNMigratie­pact, geven dinsdag zes experts hun interpreta­tie.

-

BRUSSEL I De commissieB­uitenlands­e Zaken is het eens geraakt over de experts die hun licht zullen laten schijnen over het VNMigratie­pact. De vraag of ons land dat pact nu wel of niet voluit zal steunen, veroorzaak­t al weken spanningen in de regering. Er vielen al harde woorden tussen MR, CD&V en Open VLD enerzijds en de NVA anderzijds.

JeanLuc Bodson komt als eerste aan het woord. Hij is speciaal gezant voor Asiel en Migratie. Daarna volgen zes experts. De eerste is de Brusselse advocaat Fernand Keuleneer, voorgedrag­en door de NVA. Keuleneer staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen. Hij behoort tot de rechtse, conservati­efkatholie­ke intelligen­tsia.

Daarna volgt Anne Lagerwall, van het Centre de droit internatio­nal en professor aan de rechtenfac­ulteit van de ULB. Zij komt er op voorspraak van de oppositiep­artijen PS en CDH.

De MR wil de mening horen van prof. Pierre d’Argent, van de UCL. Hij doceert Internatio­naal Recht en is gespeciali­seerd in het vertegenwo­ordigen van staten voor internatio­nale rechtbanke­n.

De SP.A en Groen zijn het eens over prof. Ellen Desmet. Zij doceert migratiere­cht aan de Faculteit Recht en Criminolog­ie van de Universite­it Gent. Jan Wouters, hoogleraar Internatio­naal Recht en Internatio­nale Organisati­e, is de expert die CD&V naar voren schuift. Hij liet deze week optekenen dat een interpreta­tieve nota toevoegen aan het VNMigratie­pact voor een Belgische rechter weinig verschil zal maken. De zesde expert is Marc Bossuyt, de oudvoorzit­ter van het Grondwette­lijk Hof. Hij ziet wel heil in een interpreta­tieve nota. (lob)

Er vielen al harde woorden tussen MR, CD&V en Open VLD enerzijds en de NVA anderzijds

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium