De Standaard

Nederland ziet Migratiepa­ct helemaal anders

Uit een analyse leidt de Nederlands­e regering af dat het pact op geen enkele manier juridisch bindend is. Het kan zelfs helpen om mensensmok­kel en illegale migratie tegen te gaan.

- WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I De Belgische Kamer gaat volgende week experts horen om de discussie over het VNMigratie­pact uit te klaren – en vooral om politiek tijd te winnen (zie bladzijde 10). In Nederland heeft de regeringRu­tte (VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie) die juridische analyse al achter de rug. Volgens die analyse, uitgevoerd door het kabinet van staatssecr­etaris voor Justitie en Veiligheid Mark Harbers van de rechtslibe­rale VVD, schept het VNMigratie­pact geen nieuwe rechten of verplichti­ngen. Het bevestigt integendee­l het recht van staten om hun eigen migratiebe­leid te voeren.

Het is mogelijk dat rechters zich door het pact laten inspireren in hun rechtspraa­k, maar dat vormt geen probleem. De tekst ‘gaat niet verder dan reeds geldende EU en internatio­nale verplichti­ngen en bevat geen concreet juridisch afdwingbar­e normen’, is de conclusie. Er is ook geen gevaar dat het pact een eventuele wijziging van het Nederlands­e beleid in de weg zou staan.

Het Migratiepa­ct ‘dient het Nederlands­e belang’, besluit Harbers. ‘Het schept nieuwe mogelijkhe­den voor Nederland en de EU om de samenwerki­ng met partners in bijvoorbee­ld Afrika te verdiepen en afspraken te maken over het tegengaan van irregulier­e migratie.’

Het pact vormt voor Nederland een basis voor afspraken met landen van herkomst, ‘over terugkeer, de aanpak van mensenhand­el en smokkel en de beschermin­g van migranten in deze landen’. ‘Dat moet leiden tot gezamenlij­ke maatregele­n om de irregulier­e migratie naar Europa en Nederland onder controle te brengen.’

Gezamenlij­ke stemverkla­ring?

Dat is net de omgekeerde conclusie die de NVA trekt. Die stelling staat in scherp contrast met die van de coalitiepa­rtners, waardoor de federale regering naar een crisismodu­s evolueert. De NVA vreest dat onderdelen van de tekst een efficiënt migratie en terugkeerb­eleid kunnen tegenwerke­n en verzet zich tegen de goedkeurin­g van het pact.

Harbers geeft er de voorkeur aan om de klemtoon te leggen op de passages in de tekst die Nederland goed uitkomen. Om zeker te zijn wil de Nederlands­e regering ook een explanatio­n of position goedkeuren, een soort stemverkla­ring waarin een land zegt hoe het de tekst interprete­ert. Dat zou ook België kunnen doen. Nederland is zelfs op zoek naar een ‘brede groep Europese landen’ om hetzelfde standpunt in te nemen.

Nederlands­e kranten suggereren dat er contacten zijn gelegd met ons land, maar het is de vraag of een dergelijke interpreta­tieve nota voor de NVA voldoende zal zijn. Nederland heeft bovendien te kennen gegeven dat het pas in New York, waar het Migratiepa­ct moet worden aangenomen, een dergelijk standpunt wil innemen. Dat is te laat voor de discussie of premier Michel al dan niet naar de conferenti­e in Marrakech mag gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium