De Standaard

Machinist vergat al 18 keer zijn conducteur

-

Dit jaar is al achttien keer een trein vertrokken waarbij de conducteur per ongeluk op het perron achterblee­f. Dat blijkt uit cijfers van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) die Kamerlid Veli Yüksel (CD&V) opvroeg. Vorig jaar gebeurde dat in totaal 24 keer.

Wanneer de trein vertrekt zonder conducteur of treinbegel­eider blijft dat niet zonder gevolgen. Vaak moet de trein in het volgende station blijven stilstaan tot de achtergela­ten conducteur ter plaatse raakt, of er een andere conducteur is gevonden die met de onbegeleid­e trein kan meerijden. ‘En dat veroorzaak­t geregeld forse vertraging­en, tot soms zelfs treinen die worden afgeschaft’, zegt Yüksel.

Toen vorige week in Haaltert een trein zonder begeleider vertrok, veroorzaak­te dat over het hele spoornetwe­rk maar liefst 1.027 minuten vertraging. De trein tussen Kortrijk en Brugge moest worden afgeschaft, vier andere treintraje­cten werden gedeelteli­jk afgeschaft.

Volgens Bellot beseft de NMBS dat soms slechte afspraken worden gemaakt tussen de treinmachi­nist en de conducteur, afhankelij­k ook van het type trein en de uitrusting van het station. Daardoor moet soms louter met handgebare­n worden gecommunic­eerd.

‘Er moet een betere, standaardp­rocedure komen, die tot minder misverstan­den leidt tussen de machinist en de treinbestu­urder’, meent Yüksel. Volgens Bellot wordt daar op dit moment aan gewerkt. (wer)

 ?? © fvv ?? Gent
© fvv Gent

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium