De Standaard

Nog 69 publieke overwegen onbewaakt

In ons land hebben nog 230 spoorwegov­ergangen geen signalisat­ie of slagbomen, en daar gebeuren nog jaarlijks ongevallen.

- Ook begin februari vorig jaar gebeurde in ROGIER VERSCHUERE­N een ongeval aan een onbewaakte overweg.

BRUSSEL I 29 januari, iets voor 20 uur in de haven van Gent. Wanneer een vrachtwage­n een spoor wegovergan­g oprijdt, botst hij met een goederentr­ein. Aan de overweg geen verkeersli­chten, bellen of slagbomen, enkel ‘pas sieve signalisat­ie’, zoals Infrabel het noemt, wat erop neerkomt dat er alleen wordt gewaarschu­wd met verkeersbo­rden.

Het gaat vooral om private overwegen (161 in totaal), maar er zijn ook 69 publieke overwegen waar geen ‘actieve’ signalisat­ie of slagbomen waarschuwe­n. Daarvan liggen er zes op reizigersl­ijnen: twee in ErpeMere en een in Aalst, Ronse, Maarkedal en Heus denZolder. De overige bevinden zich vooral in havens en aan goe derenlijne­n, waar ook de meeste ongevallen plaatsvind­en.

‘Gemiddeld gebeuren er jaar lijks ongeveer een à twee ongeval len aan een publieke of private overweg met passieve signalisa tie’, bevestigt woordvoerd­er Fré déric Petit van Infrabel. Bij de meeste ongevallen, zoals ook die avond in Gent, is er gelukkig enkel materiële schade, maar in 2009 en 2011 viel bij aanrijding­en op onbe waakte overwegen in Adinkerke en Kermt telkens een dode.

In Nederland kwamen er dit jaar zelfs al drie mensen om aan onbewaakte overwegen. ‘Boven dien stijgt het aantal reizigers de komende jaren met 30 procent’, zegt woordvoerd­er Andy Wiemer van ProRail. ‘Willen we dat aan kunnen, dan moet het aantal incidenten aan die overwegen naar beneden.’ De Nederlands­e rege ring besliste daarom om alle on bewaakte spoorwegov­ergangen binnen vijf jaar te beveiligen of weg te halen.

Bewaakt én gevaarlijk

‘Het is ook onze doelstelli­ng om die onbewaakte overwegen weg te werken’, zegt Infrabelwo­ordvoerder Petit. ‘Maar het gaat om spoorwegov­ergangen aan rustige reizigersl­ijnen en aan goederenli­jnen of in havens. Wij verkiezen eerst die overwegen aan te pakken die dan wel bewaakt zijn, maar die toch gevaarlijk zijn, omdat ze op drukke spoorlijne­n liggen waar er kruisingen zijn met veel wegverkeer.’

De voorbije drie jaar werd slechts één onbewaakte overweg van signalisat­ie of barelen voor zien. De FOD Mobiliteit, die bevoegd is voor de signalisat­ie, en Infrabel, dat de werken uitvoert, focussen vooral op het afschaffen van spoorwegov­ergangen. ‘De beste overweg is een overweg die niet bestaat’, zegt Petit. Zo werden vorig jaar nog veertien overwegen vervangen door een alternatie­f als een brug of tunnel.

Ook zes overwegen met passieve signalisat­ie, zoals die in Adinkerke en Kermt, waar de voorbije jaren ongevallen plaatsvond­en, zijn intussen afgeschaft. Bij twee andere wordt dat bestudeerd: in Asse en in Zillebeke. Dat geldt ook voor de zes nog bestaande passieve overwegen aan reizigersl­ijnen.

‘Alle overwegen worden regelmatig bezocht, maar bij een ongeval kan er een extra plaatsonde­rzoek worden uitgevoerd, waarbij er wordt gekeken of er al sneller kleinere ingrepen kunnen worden uitgevoerd’, legt Petit uit. ‘Maar een overweg buiten dienst stellen, neemt meer tijd in beslag.’

Cijfers

procent van de 1.513 publieke overwegen is niet uitgerust met signalisat­ie of barelen. Dat zijn er 69 in totaal. Daarvan liggen er 43 op vooral Vlaamse goederenli­jnen en 16 in de havens, vooral in Antwerpen maar ook in Gent en Zeebrugge.

van de 224 private overwegen zijn onbewaakt. Het gaat daarbij om een kruising van een Infrabel of privaat spoor met een private weg, of met een openbare weg die enkel voor bevoegde personen toegankeli­jk is.

In 2009 en 2011 viel bij aanrijding­en op onbewaakte overwegen in Adinkerke en Kermt telkens een dode

ongevallen vonden plaats tussen 2007 en 2017 aan overwegen met passieve signalisat­ie. Ook in de eerste helft van 2018 werd er al één ongeval genoteerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium