De Standaard

Sociale verkiezing­en bij het spoor

- Bij de verkiezing­en zal het personeel De verkozenen zullen wanneer er nieuwe verkiezing­en worden georganise­erd.

listische ACOD en het christelij­ke ACVTransco­m, die mandaten onder elkaar verdelen. Die verhouding is gebaseerd op basis van eigen ledentelli­ngen, de vertegenwo­ordigers worden met interne verkiezing­en aangewezen. Het nationaal paritair comité, waar directie en vakbondsto­p elkaar ontmoeten, blijft wel gereservee­rd voor de traditione­le bonden (zie inzet). Het liberale VSOA kreeg pas van de regeringDi Rupo een zitje aan tafel.

Verdeel. Maar heers?

Bij deze sociale verkiezing­en dingen ook drie kleinere vakbonden mee naar een plaats aan tafel. Het gaat om de Onafhankel­ijke Vakbond van Spoorwegpe­rsoneel (OVS), de machiniste­nbond ASTB en het nieuwe MetispProt­ect, dat zich dit jaar van de ACOD heeft afgescheid­en.

Die versplinte­ring was niet wat de regering voor ogen had toen ze met een wetswijzig­ing de verkiezing­en mogelijk maakte. Voogdijmin­ister François Bellot (MR) wou alleen lijsten van de drie nationaal erkende vakbonden. Zo kon hij de almacht van de grote twee breken én de kleinere bonden buitenspel zetten. Maar het Grondwette­lijk Hof floot de regering terug, met als gevolg dat nu zowat iedere spoorman een lijst kan indienen, ongeacht het aantal leden dat hij of zij kan mobilisere­n.

‘De verkiezing­en zullen eindelijk duidelijk in kaart brengen hoe groot de achterban van elke vakbond is’, zegt journalist Herman Welter, die het spoor al jaren volgt. Hoeveel mensen juist gesyndicee­rd zijn, weet HR Rail niet. ‘Al was een kiesdrempe­l misschien wel goed geweest. Machiniste­n zijn niet zo’n grote groep ten opzichte van het totale personeels­bestand (zo’n 3.500 machiniste­n op 18.000 NMBSwerkne­mers, red.), maar je hebt er niet veel nodig om het spoornet te ontwrichte­n.’

Het gevaar voor corporatis­me loert om de hoek, klinkt het bij (ex)managers. Maar ook in traditione­le vakbondskr­ingen leeft die bezorgdhei­d. Terwijl zij in alle lagen van de spoorbedri­jven vertegenwo­ordigd zijn – en dus ook opkomen voor bijvoorbee­ld het centraal bureaupers­oneel – spreekt het kleinere ASTB alleen voor ma chinisten en bestaat de achterban van de OVS bijna uitsluiten­d uit uitvoerend personeel. ‘Je dreigt in een situatie te raken als in het Engeland van vóór Margaret Thatcher’, zegt een exspoortop­per. ‘In fabrieken had toen zelfs de man die lampen vervangt, een eigen vakbond. Dan is er altijd wel één die staakt en de boel platlegt.’ Met één vakbond, die al het personeel vertegenwo­ordigt, zou het makkelijke­r onderhande­len zijn, klinkt het bij spoortoppe­rs.

Maar de kleine bonden ontkennen dat unisono. ‘Omdat wij geen plaats hebben in de officiële overlegorg­anen, worden wij nu gedwongen tot een strijdsynd­icalisme, waarbij we alleen onze stem kunnen laten horen door beslis

zes ‘aangenomen’ vakbonden bij het spoor die meedoen aan de verkiezing­en: het christelij­ke ACVTransco­m, de socialisti­sche ACOD Spoor, het liberale VSOA, de Onafhankel­ijke Vakbond Spoorwegpe­rsoneel (OVS), het Autonome Syndicaat van Treinbestu­urders (ASTB) en het dit jaar opgerichte MetispProt­ect.

1.046 vertegenwo­ordigers kunnen aanwijzen, volgens HR Rail, van wie de helft effectief, de helft plaatsverv­angend, in 85 overlegorg­anen. alleen in de gewestelij­ke paritaire comités zetelen, daar worden beslissing­en genomen over welzijn en veiligheid op het werk. Voor het nationaal paritair comité, waar het topoverleg met de directie gebeurt, zijn er geen verkiezing­en. Daar blijft de zetelverde­ling:

1 voor VSOA, 4 voor ACVTransco­m en 6 voor ACOD. Dat comité overlapt Infrabel, NMBS en HR Rail.

De mandaten lopen af in 2024,

(kde) Iedereen bij het spoor zal de sociale verkiezing­en met

volgen. singen aan te vechten voor de rechter of te staken’, zegt Joachim Permentier, woordvoerd­er van de OVS.

PVDA/PTB rukt op

In zijn boek Dwarsligge­r schreef Marc Descheemae­cker, tussen 2005 en 2013 ceo van de NMBS, al dat de PVDA/PTB steeds meer ingang vond bij de socialisti­sche spoorbonde­n. Ook andere voormalige spoortoppe­rs zagen dezelfde ‘radicalise­ring’ – zeker in Brussel. ‘Wij wilden opnieuwe een neutrale vakbond in Brussel. Dat was de reden waarom MetispProt­ect zich dit jaar afscheidde en een nieuwe vakbond oprichtte’, zegt ondervoorz­itter Etienne Hoet.

De band tussen spoorbonde­n en politieke partijen is niet nieuw, noch de beschuldig­ing dat linkse partijen de spoorbonde­n gebruiken om politieke druk te zetten. ‘Het is bijzonder schadelijk voor de NMBS als de ideologisc­he strijd boven het bedrijfsbe­lang gaat primeren’, besluit een voormalige topman. ‘En daarom: het maakt wel degelijk een groot verschil met wie je rond de tafel zit.’

‘Iedere werknemer een eigen vakbond. Dat brengt ons naar het Engeland van vóór Thatcher’ VROEGERE SPOORTOPPE­R

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium