De Standaard

Gouverneur Jan Smets schrijft een thriller

-

Neen, het moet voor Jan Smets niet altijd saaie lectuur zijn vol cijfertjes over de monetaire politiek in de eurozone of het terugverdi­eneffect van de taxshift. Het mag best wat spannender. In mei volgend jaar verschijnt bij uitgeverij Van Halewyck een heuse misdaadrom­an die geschreven is door de gouverneur van de Nationale Bank van België.

‘Theater’, zo heet het auteursdeb­uut van Jan Smets, is volgens de promotekst een ‘rasechte whodunit in de traditie van Agatha Christie’.

De NBBgouvern­eur achtte het vrijdag ‘nog niet opportuun’ om zijn zelfgeschr­even verhaal toe te lichten, maar volgens de uitgeverij zal het vooral meeslepend zijn ‘voor wie Gent wat kent’.

Smets is een geboren en getogen Gentenaar, en het boek draait rond de moord op een Gentse advocaat, Albert Leblanc geheten, met de bijnaam ‘de zilveren vos’. Het voorval zet de lokale beau monde ‘in rep en roer’.

in ‘Theater’ voert Smets hoofdinspe­cteur Steve Stern op. Die krijgt 300 bladzijden om het raadsel op te lossen. Tussendoor zal de weduwe Julie Leblanc in hem ‘een verloren gewaand vuur doen opflakkere­n’ – dixit de promotiefo­lder.

Als het boek op de markt komt, in mei, zal Smets geen gouverneur meer zijn van de Nationale Bank. Op 2 januari gaat hij met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Pierre Wunsch. (jir)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium