De Standaard

Subsidies voor nieuwe start Luc Desender

Luc Desender, de vroegere topman van het failliete Electrawin­ds SE, krijgt voor zijn afvalverwe­rkingsfabr­iek in Oostende 1,25 miljoen euro subsidie.

- PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Het subsidiedo­ssier is opmerkelij­k, omdat diezelfde Vlaamse overheid in een ander dossier procedeert om vroeger uitbetaald­e subsidies aan Desenders Electrawin­ds terug te vorderen. Electrawin­ds kreeg van de Vlaamse regering 573.749,13 euro investerin­gssteun. Dat sloeg op de investerin­g van Electrawin­ds in een nieuwe hoofdzetel in Oostende aan de John Cordierlaa­n.

Toen Electrawin­ds in gerechteli­jke reorganisa­tie ging, vernietigd­e het overheidsa­gentschap Vlaio de subsidiebe­slissing. Bij die reorganisa­tie werden het gebouw en het handelsfon­ds verkocht aan Nethys en ging het bedrijf door als Elicio. Overdracht binnen de eerste vijf jaar mag niet volgens de subsidiere­gels en dus eist de overheid het subsidiege­ld terug.

Dat belet niet dat Luc Desender intussen opnieuw actief is in de sector van de afvalverwe­rking via de vennootsch­ap RenaSci Recycling. Die gaat in Oostende een afvalverwe­rkingsbedr­ijf neerzetten. Het gaat om een investerin­g van 38,7 miljoen die door de Vlaamse viceminist­erpresiden­t Bart Tommelein (Open VLD), straks burgemeest­er van Oostende, wordt toegejuich­t. De nieuwe afvalverwe­rkingsfabr­iek zal zogenaamd RDFafval dat al een eerste shifting heeft doorgemaak­t bij gespeciali­seerde afhalers, verder verwerken. Wat niet recycleerb­aar is, zal omgezet worden in fuel en kan dienstig zijn voor energierec­uperatie. De fabriek zou voor het eerst een aantal technologi­eën samenbreng­en.

De Vlaamse regering heeft op 23 november beslist dat het project 1,25 miljoen euro subsidie krijgt. Desender ontvangt dus subsidies terwijl er nog subsidies worden teruggevra­agd. Kan dat? ‘Het zijn twee verschille­nde dossiers. Je kan geen verschille­nde dossiers onderling compensere­n. Als het nieuw bedrijf aan alle voorwaarde­n voldoet, is het dossier in orde’, zegt de woordvoerd­er van minister Philippe Muyters (NVA). Guy De Clercq, een van de initiatief­nemers achter RenaSci Recycling, wijst erop dat Desender enkel als technologi­ekenner betrokken is. ‘Het is een veel breder initiatief dan Desender alleen.’

 ?? © bdw ??
© bdw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium