De Standaard

EEN AMERIKAAN IN PARIJS

- JAN REYNS

Is de correctie van de Amerikaans­e beurzen al voorbij? Wall Street sloeg deze week terug met een van de beste beursweken in vele jaren. De S&P 500 won ruim 4%. De zwaarste aandelen van de wereld, Microsoft en Amazon, wonnen respectiev­elijk 4% en 8%. Europa bleef zwaar achter.

De topman van de Amerikaans­e centrale bank liet verstaan dat ze de voet van de rem zou halen. Tot nu had Jerome Powell altijd gezegd dat er nog lang geen neutrale beleidsren­te was bereikt. De Fed zou de rente dus nog agressief moeten verhogen. Iets wat beleggers in aandelen niet graag horen, want die hogere rente trekt geld weg van de aandelenbe­urzen.

Maar deze week vertelde Powell dat de neutrale rente bijna bereikt is; de rente hoeft dus niet veel hoger meer.

Op een bijeenkoms­t voor financiële journalist­en, vrijdag in Parijs, verklaarde Olivier de Berranger, hoofdstrat­eeg van de Franse fondsbehee­rder La Financière de l’Echiquier, dat beleggers lange tijd de Fed niet geloofden. ‘Vaak wil de Fed met de renteverho­gingen voor al de inflatieve­rwachtinge­n doen dalen’, zei Berranger. Een te hoge inflatie is negatief, want dan zal ook de rente stijgen. Door de beleidsren­te te verhogen remt de Fed in principe de economisch­e groei af en normaal ook de inflatie. ‘Vandaag verwachten de Fed en de

‘De groei in Europa vertraagt alweer, nog voor hij goed begonnen was’

markten hetzelfde en dus kan Fed voorzitter Powell de voet van de renterem halen’, aldus Berranger.

Giganten

De vrees voor een recessie mag weer even opgeborgen worden. ‘Meestal veroorzaak­t de Fed een re cessie, als ze de rente tot ver boven neutraal verhoogt (een rente fors hoger dan de inflatie)’, zei David Ross, die het wereldwijd­e groeifonds van L’Echiquier beheert. ‘Maar vandaag is de reële rente allesbehal­ve remmend, want ze is nog vrijwel nul’, zei Ross. Deze Amerikaan met 30 jaar ervaring belegt alleen in grote bedrijven die marktleide­r zijn in de megatrends.

Dat zijn dus giganten zoals Microsoft, Amazon, Visa, Salesforce, Alibaba en Ping An, de grootste Chinese verzekeraa­r.

In het fonds, dat wereldwijd kan beleggen, zit welgeteld één Europees aandeel. Uitgereken­d dat is Ross nu aan het verkopen. Waarschijn­lijk gaat het om ASML, dat machines maakt om halfgeleid­ers te produceren. Maar in de chipmarkt verwacht Ross nog een forse dip.

Tenzij Donald Trump overeenkom­t met de Chinese president Xi Jinping, ziet Ross het zwart in voor Europa. ‘De groei vertraagt alweer, nog voor hij goed begonnen was. Het enige dat goed draaide, waren Duitsland en de autosector. Die sector zit in zwaar weer. Zelfs de verkopen in China zijn erg gezakt.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium