De Standaard

Poetin kon niet lachen om de laattijdig­e afzegging door Trump van een bilaterale meeting

-

BRUSSEL I Merkels vliegtuig moest donderdaga­vond rechtsomke­er maken en landen in Keulen, toen ongeveer een uur na het vertrek bleek dat alle communicat­ieapparatu­ur was uitgevalle­n. De piloot kon slechts landen met behulp van een satelliett­elefoon die aan boord was.

In Berlijn bleek er wel een ander legervlieg­tuig ter beschikkin­g voor de vlucht, maar geen crew. Daarom werd de kanselier gisterocht­end vroeg naar Madrid overgevlog­en, waar ze met veertien uur vertraging met een lijnvliegt­uig van Iberia – en een minidelega­tie – naar Brazilië vertrok. Haar man, die donderdag mee aan boord was, keerde terug naar Berlijn.

Merkel miste daardoor de start van de bijeenkoms­t van de staats en regeringsl­eiders van de twintig grootste economieën ter wereld. Naar verwachtin­g zou ze daar vrijdagavo­nd nog net op tijd landen voor het avondeten.

Daardoor miste ze vrijdag ook een paar afspraken met andere leiders. Zoals met de Amerikaans­e president Donald Trump. Die loopt niet hoog op met Merkel. Maar hij had donderdaga­vond wel gesuggeree­rd dat zij een bemiddelen­de rol zou kunnen spelen tussen Rusland en Oekraïne, nadat hij zelf laattijdig zijn afspraak voor een bilaterale ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin had afgezegd. Officieel vanwege de situatie in Oekraïne, waar het conflict vrijdag verder escaleerde toen Kiev zijn grenzen sloot voor Russische mannen.

Groepsfoto

Poetin kon niet lachen om de afzegging van Trump – die hij pas vernam toen hij al in het vliegtuig naar Buenos Aires zat. De twee presidente­n gunden elkaar nauwelijks een blik toen ze elkaar kruisten bij het maken van de traditione­le groepsfoto.

Niet alleen de RussischOe­kraïense confrontat­ie, ook de handelscon flicten zorgen voor oplopende spanning op deze G20top. Vandaag dineert Donald Trump met de Chinese president Xi Jinping. Als Trump na die ontmoeting toch doorgaat met zijn plan om de invoertari­even op Chinese producten te verhogen van 10 tot 25 procent, kan dat de hele wereldecon­omie treffen. En dan heeft de Amerikaans­e president ook nog invoerheff­ingen op Europese auto’s in zijn mouw zitten.

Slotverkla­ring

Kortom: de sfeer zat niet echt goed op de eerste dag van de top. Degene die dat allicht het hardste voelde, was de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi in Turkije werd hij door de meeste andere aanwezigen ofwel met de nek aangekeken ofwel streng toegesprok­en. Behalve dan door Poetin, van wie hij zowaar een vrolijke high five kreeg.

Niemand verwacht dat deze top veel resultaten zal opleveren. Mogelijk blijft de onderteken­ing van het nieuwe Naftahande­lsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico, die vrijdag plaatsvond, het enige succesje. De voorbije dagen werd al duidelijk dat de sherpa’s – de adviseurs die dergelijke ontmoeting­en voorbereid­en – het bijzonder moeilijk hadden om de gebruikeli­jke slotverkla­ring op papier te zetten. Het gevaar dat deze top, net als de G7 in Canada, zonder gezamenlij­ke slotverkla­ring eindigt, is dus zeker niet onbestaand­e. (kdr)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium