De Standaard

Groot Dictee Heruitgevo­nden in 60 bibs Klein Kasteeltje vangt asielzoeke­rs op

- ROBIN DE BECKER

Volgende vrijdag 7 december doen honderden taalliefhe­bbers in 60 Vlaamse en Brusselse bibliothek­en mee aan ‘Het Groot Dictee Heruitgevo­nden’.

Het Groot Dictee der Nederlands­e Taal was tot 2016 jaarlijks te zien op de Vlaamse en Nederlands­e televisie. Kijkers konden tijdens de uitzending thuis meeschrijv­en om te kijken hoe goed ze zelf konden spellen. De Mechelse bibliothee­k vond het jammer dat het Dictee ermee ophield en zocht daarom naar een nieuwe formule.

In december 2017 werd het eerste Heruitgevo­nden Groot Dictee in de Mechelse bib een groot succes. En het dicteeviru­s slaat al toe in Vlaanderen: volgende vrijdag spelen al 60 Vlaamse en Brusselse bibliothek­en tegelijk hetzelfde taalspel, met overal dezelfde tekst.

Bij het Heruitgevo­nden Dictee geen vergezocht­e woorden meer die niemand in het dagelijkse leven gebruikt, maar een dictee op maat van Gewone Mensen. Het draait in de nieuwe formule ook niet alleen om correct spellen, je hebt ook fantasie en taalvaardi­gheid nodig.

In Leuven is VRTjournal­iste Phara de Aguirre voorlezer van dienst. In andere bibs zullen BV’s zoals Frank Deboosere, Guy Mortier, Chris Lomme, Ilse Liebens, Jaak Van Assche en Phara de Aguirre voorlezen. Voor de winnaars liggen boeken klaar en een gouden en zilveren pen. (dev)

Het aantal plaatsen in de deelnemend­e bibliothek­en is beperkt. Vrijdag 7 december vanaf 20 uur. Voor inschrijvi­ngen vooraf (verplicht):

https://nl.batchgeo.com/ map/059e2b67e3­92b4b37a9d­7ce7 6729a6fe Het Klein Kasteeltje zal vanaf maandag dienstdoen als aankomstce­ntrum voor asielzoeke­rs. De dienst moet weg uit het WTC IIgebouw. Wellicht zullen er in het Maximiliaa­npark transmigra­nten blijven, omdat zij geen asiel willen aanvragen.

BRUSSEL I Asielzoeke­rs die papieren in ons land willen aanvragen, zullen dat vanaf maandag in het Klein Kasteeltje moeten doen en niet meer aan het WTC IIgebouw, vlak bij het Maximiliaa­npark. Alle diensten worden immers verhuisd naar het gebouw langs het kanaal.

‘Het is de bedoeling zowel de dispatchin­g als de registrati­edienst daar onder te brengen’, zegt Lies Gilis van Fedasil. ‘Asielzoeke­rs zullen er ook hun aan komsttraje­ct doorlopen, met een intakegesp­rek en de medische screening.’

Asielzoeke­rs zouden er ongeveer een week kunnen verblijven. ‘Maar dat is een plan voor op langere termijn. Een datum willen we daar nog niet op kleven, maar het zou een veel menselijke­re aanpak betekenen voor asielzoeke­rs die in ons land terechtkom­en. Op die manier kunnen we er ook de kwetsbare groepen makkelijke­r uit halen, zoals kinderen of jonge zwangere vrouwen.’

Overlast

De verhuizing naar het Klein Kasteeltje doet de vraag rijzen of de overlast van het Maximiliaa­npark mee zal verhuizen. ‘Dat zal moeten blijken, maar we werken samen met de lokale politie die de situatie van zeer nabij zal opvolgen’, zegt Gilis.

Het kabinet van burgemeest­er Philippe Close (PS) liet eerder al Het Klein Kasteeltje wordt een aankomstce­ntrum voor asielzoeke­rs. verstaan dat het hinder verwacht. Toch zou dat volgens Fedasil niet noodzakeli­jk zo zijn. In het Maximiliaa­npark verblijven vooral transmigra­nten die geen asiel willen aanvragen in ons land en niet naar het Klein Kasteeltje zouden trekken.

Bovendien zou ook de aanmeldpro­cedure veranderen, waardoor er geen lange wachtrijen meer zouden zijn zoals nu aan het WTC IIgebouw.

De verhuizing is een tijdelijke oplossing. Tegen 2022 zou er immers een nieuw aanmeldcen­trum moeten komen.

De locatie van dat centrum doet de gemoederen oplaaien. De site van het militair hospitaal in NederoverH­eembeek werd naar voren geschoven, maar burgemeest­er Close verzet zich tegen die optie. Op termijn zou het Klein Kasteeltje verkocht worden, maar concreet is dat project nog niet.

 ?? © rdb ??
© rdb

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium