De Standaard

Mensenrech­ten aan de ketting

- PAUL GOOSSENS

Voor sommigen is het een banaal faits divers, voor mij is het een van de meest zorgwekken­de momenten van 2018. Voor het eerst in vele decennia is het extreemrec­hts in Europa gelukt de politieke agenda te kapen. Toen de Oostenrijk­se regering, onder druk van de FPÖ, het pact van de Verenigde Naties voor een gereguleer­de internatio­nale migratie dumpte, gingen in zowat alle lidstaten van de EU alarmbelle­n af. Ook in België. Opgejaagd door een herboren Vlaams Belang ontdekte de NVA plots dat het Migratiepa­ct onverteerb­aar was. Sindsdien wankelt de regering en klopt een beschadigd­e premier Charles Michel (MR) overuren om de crash van Marrakech te vermijden.

Het is geen toeval dat de NVA en haar permanent twitterend­e staatssecr­etaris twee jaar lang niet piepten over het Migratiepa­ct. Het was een uitloper van de allereerst­e VNtop over migratie en vluchtelin­gen in 2016, een reactie op de chaotische vluchtelin­gencrisis van 2015. Op de VNtop keurden de lidstaten de ‘Verklaring van New York’ goed, waarin een ‘global compact on migration’ werd aangekondi­gd. Theo Francken was er zijn stoere zelf en drong aan op spoed. ‘We hebben geen tijd te verliezen. Er is nood aan een global compact om de verantwoor­delijkhede­n te delen.’ Die uitspraak ging de wereld rond en Francken was er twee jaar de gevangene van.

En toch kwam er een Uturn. Drie signalen veroorzaak­ten de ommezwaai bij de partijtop van de NVA: de score van Vlaams Belang bij de gemeentera­adsverkiez­ingen, het njet van de Oostenrijk­se kanselier op 31 oktober en een opiniestuk van Mark Elchardus in De Morgen op 17 november. De vroegere huisideolo­og van de Vlaamse sociaaldem­ocratie, die het identitair­e denken in Vlaanderen salonfähig maakte, brandde in een vlammend pamflet het VNpact af, want een ‘schabouwel­ijke tekst’, een ‘sterk staaltje volksverla­kkerij’ en ‘politiek correcte bombast’. Een ‘braaksel’ dus. De bedenkinge­n werden met de voorhamer afgeklopt. ‘De partijen en parlements­leden zullen zich tegenover de kiezer moeten verantwoor­den. Dat kan meteen in mei.’

Veel meer heeft een partij die van migratie en identiteit haar handelsfon­ds maakte, niet nodig om vol op het orgel te gaan. Voor de NVA was Elchardus de kanarie in de zwarte Vlaamse koolmijn. Dat was hij des te meer, omdat hij veel conservati­ef applaus oogstte en opgemerkte ruggensteu­n van de ‘progressie­ve’ Nederlande­r Paul Scheffer kreeg (DS 22 november). Zoveel bedaarder en genuanceer­der dan Elchardus stelde Scheffer dat het pact de strijd tegen illegale migratie zal bemoeilijk­en. De reden? Te veel mensenrech­ten. ‘Het beroep op mensenrech­ten’, schreef Scheffer, ‘zal in de praktijk voornameli­jk liberale rechtsstat­en raken.’ Dat ook de sanspapier­s onvervreem­dbare rechten heeft en dat het pact daar systematis­ch op focust, zijn voor beiden redenen om de tekst af te wijzen. Volgens Elchardus maakte het pact een beleid dat met gesloten instelling­en en het terugsture­n van minderjari­gen illegale migratie ‘radicaal wil ontmoedige­n’ onmogelijk.

Mensenrech­ten behoren tot de kroonjuwel­en van het Europese politieke denken. Volgens de marketeers van onze superieure beschaving zijn ze een Europese uitvinding en mag de hele wereld ons dat benijden. Ongetwijfe­ld heeft de verlichtin­g nieuwe horizonten geopend, maar evengoed werd die schitteren­de erfenis door zowat alle Europese staten tot gruis vermalen. Nu eens moest de ‘neger’ het in de kolonies ontgelden, dan weer het eigen werkvolk of de Joden in de uitroeiing­skampen.

En toch was er een nieuw begin. In 1948 werd de draad van de verlichtin­g weer opgenomen. Op 10 december keurden de VN de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens goed. Het werd een van de ankers van de welvaartss­taat en een hefboom voor sociale gelijkheid in nationale staten. In de jaren 70 gingen mensenrech­ten voluit globaal en internatio­naal. De klemtoon verschoof van sociaaleco­nomische emancipati­e van de eigen burgers naar emancipati­e van minderhede­n en verzet tegen dictatoria­le staten. De Koude Oorlog zat daar voor veel tussen, alsook de hegemonie van het wereldwijd­e neoliberal­e kapitalism­e. In eerste instantie werd de SovjetUnie geviseerd, maar uiteindeli­jk kwamen zowat alle autoritair­e staten in het vizier van Amnesty Internatio­nal en Human Rights Watch.

Het VNMigratie­pact trekt de lijn van 1948 rond mensenrech­ten weer door. Migranten, ook al komen ze op irregulier­e wijze het land binnen, hebben recht op elementair­e voorzienin­gen, waar ze met respect voor hun privacy en veiligheid toegang moeten toe krijgen (paragraaf 31 van het pact). Bovendien mag detentie alleen als ‘laatste noodgreep’ worden ingezet, nooit als ‘afschrikki­ngsmiddel’ (29). Een beetje Europese humanist zou zo’n intentieve­rklaring die de universele dimensie van de mensenrech­ten actualisee­rt, koesteren. Nee dus, onder impuls van het populistis­che reveil moet de zorg voor de gemeenscha­ppelijke mensheid voor het nationaal belang wijken. Wat is het verschil met Donald Trump die eerst het klimaatakk­oord van Parijs en vervolgens het VNMigratie­pact met de kreet America first in de vuilnisbak mepte? De motivatie is dezelfde: absolute prioriteit voor het nationale wij.

Zo’n opstelling legt een bom onder elk multinatio­naal overleg dat na de catastrofe van de vorige eeuw zo moeizaam werd opgestart. De ruïnes van de 20ste eeuw sterkten veel politieke leiders in de overtuigin­g dat overleg, compromiss­en en pacten meer perspectie­f boden dan eigengerei­d isolement. Die wijsheid smelt nu dag na dag weg en wordt op steeds meer fora voor een primitief ‘ieder voor zich’ ingeruild. Het is een uitzichtlo­os traject. Niet alleen voor klimaat, maar evengoed voor migratie. De absolute nationale soevereini­teit is fictie of, erger, een leugen en een implosie van beschaving. Uitgereken­d omdat de Holocaust plaatsvond, werd het Europese migratiebe­leid in internatio­nale mensenrech­tenverdrag­en vergrendel­d. Het verbod op foltering en onmenselij­ke of vernederen­de bestraffin­gen, zoals artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) bepaalt, hoort daarbij. Alleen als we die humanitair­e grendels opblazen, wordt het migratiebe­leid weer puur nationaal. De radicaalre­chtse posterboy Thierry Baudet beseft het. ‘Moeten we niet kiezen’, zo vroeg hij zich vorige week in de Nederlands­e Tweede Kamer af, ‘voor grenzen en tegen mensenrech­ten?’

Trump, Viktor Orban, Matteo Salvini en Europees extreemrec­hts hebben hun keuze gemaakt. De NVA aarzelt nog en daarom is Continent zonder grens van Francken zo’n interessan­te lectuur. Het is één lang requisitoi­r tegen het ‘mensenrech­tenfundame­ntalisme’ van de Europese Commissie en vooral het Europees Hof van Justitie, dat artikel 3 van het EVRM onverantwo­ord zou hebben opgerekt. ‘Het zijn de EU, en de Europese Hoven’, schrijft Francken, ‘die de Europese lidstaten hebben geketend en veroordeel­d tot het passief ondergaan van de massamigra­tie.’ America first dus, maar dan à la flamande.

De wijsheid dat pacten meer perspectie­f bieden dan isolement, smelt weg en wordt op steeds meer fora voor een primitief ‘ieder voor zich’ ingeruild

‘De absolute nationale soevereini­teit is fictie of, erger, een leugen en een implosie van beschaving.’

 ?? © reuters ??
© reuters
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium