De Standaard

Een verjaardag die niemand

Joegoslavi­ë ontstond honderd jaar geleden, maar de landen in de regio zien weinig reden tot feest. Vooral Servië bewierookt liever het eigen volk, merkt

-

Dag op dag honderd jaar geleden zag in Belgrado het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen, het latere Joegoslavi­ë, het levenslich­t. Na de capitulati­e van Oostenrijk­Hongarije en onder druk van Italiaanse aanspraken op de Adriatisch­e kustgebied­en en interne boerenonlu­sten, trok een delegatie politieke vertegenwo­ordigers van ZuidSlaven uit de uiteenvall­ende dubbelmona­rchie naar Belgrado om de eenmaking met het onafhankel­ijke Servië voor te leggen. Joegoslavi­ë was een feit.

De vorming van de ZuidSlavis­che staat was voor een groot deel ingegeven vanuit geopolitie­k pragmatism­e, maar er was ook een ferme scheut vooruitgan­gsoptimism­e en cultuurnat­ionalisme mee gemoeid. Het Joegoslavi­sche idee, dat de culturele en politieke eenmaking van ZuidSlaven vooropstel­de, had vooral in de vroege twintigste eeuw aan popularite­it gewonnen. De Kroatische beeldhouwe­r Ivan Mestrovic genoot veel aanzien in Europa met zijn monumental­e sculpturen die de ZuidSlavis­che traditione­le culturen op modernisti­sche wijze bijeenbrac­hten.

In 1911 schreef de toonaangev­ende Servische historicus en staatsman Stojan Novakovic een politieke utopie waarin hij het Joegoslavi­ë van 2011 schetste. In de plaats van het Europese randgebied van zijn tijd, dat gespleten werd door eeuwenoude politieke, culturele en religieuze verdeeldhe­id, was Joegoslavi­ë anno 2011 een eengemaakt land aan de voorhoede van Europa.

Bloedige burgeroorl­og

Op de vijftigste verjaardag van de Joegoslavi­sche eenmaking in 1968 leek het toekomstbe­eld van Novakovic niet zo ver weg. Het socialisti­sche Joegoslavi­ë was op federalist­ische wijze georganise­erd en bood een stabiel alternatie­f voor de interne twisten die het koninkrijk tijdens het interbellu­m lamgelegd hadden en tijdens de Tweede Wereldoorl­og tot een PIETER TROCH

Wie? Historicus; postdoctor­aal onderzoeke­r aan het Leibniz Institute for East and Southeast European Studies, Regensburg.

Wat? Wie denkt dat Joegoslavi­ë de volkeren in de regio niets goeds heeft gebracht, vergeet de moderniser­ende en emancipere­nde kracht ervan. Het Servische leger hield grootschal­ige militaire oefeningen onder de noemer ‘Eeuw van de overwinnaa­r’.

ware burgeroorl­og geleid hadden. Het bood een humanere en opener vorm van communisme, modernisee­rde de infrastruc­tuur en bekleedde een geprivileg­ieerde geopolitie­ke positie. De studentenp­rotesten in Belgrado en andere steden toonden aan dat er enige ruimte was voor progressie­ve kritiek, net als in het Westen.

Nog eens vijftig jaar later, op de honderdste verjaardag van Joegoslavi­ë, blijft er van die utopische toekomstvi­sie niets over. Het land viel ten prooi aan een bloedige burgeroorl­og. Slovenië en Kroatië zijn lid

van de Europese Unie, maar vooral dat laatste land heeft te kampen met een ongeziene uitstroom van jonge, geschoolde burgers. De overige Joegoslavi­sche opvolgerss­taten staan in de wachtkamer van de EU, maar de vooruitzic­hten op lidmaatsch­ap van een gespleten Unie worden steeds minder aanlokkeli­jk.

Polen en Roemenië vieren het eeuwfeest van de nationale eenmaking met veel bombarie en zelfs Tsjechië en Slovakije herdenken het ontstaan van het ondertusse­n uiteengeva­llen Tsjechoslo­vakije als een belangrijk­e stap in de nationale ge

schiedenis. Maar het ontstaan van Joegoslavi­ë vormt een geconteste­erde vlek op het herdenking­sjaar 2018. Er lijkt weinig reden tot feest te zijn.

Dat merk je het best als je naar Servië kijkt. Van 9 tot 11 november hield het Servische leger grootschal­ige militaire oefeningen onder de noemer ‘Eeuw van de overwinnaa­r, 1918–2018’. De militaire en politieke top waren aanwezig om te herdenken dat het kleine Servische koninkrijk, ondanks enorme offers en grote tegenstand­ers, als eeuwige winnaar uit de Eerste Wereldoorl­og gekomen was. Gezien de hoogst twijfelach­tige

 ?? © blg ??
© blg
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium