De Standaard

Legaliseri­ng van drugs is geen wondermidd­el

-

Dat progressie­ve overheden experiment­eren met de legaliseri­ng van cannabis, is nuttig. Vooral Portugal toont hoe het moet, vindt DAVID VAN TURNHOUT.

Door de groeiende verkoop van legale cannabispr­oducten (DS 30 november), laait het debat over de legaliseri­ng van het echte spul in ons land weer op. Het is niet zo verwonderl­ijk dat we blijven zoeken naar een juiste aanpak, aangezien geen enkel repressief beleid in het verleden een oplossing heeft kunnen bieden voor de problemen die de drugshande­l en het drugsgebru­ik meebrengen. Het is dan ook nuttig dat progres sievere overheden experiment­eren met methodes om deze problemati­ek eens en voor altijd op te lossen.

Portugal is erin geslaagd een beleid uit te stippelen dat daadwerkel­ijk komaf heeft gemaakt met de overlast en de miserie die het massale drugsgebru­ik veroorzaak­te. Verslaafde­n worden er behandeld als patiënten en worden niet zomaar in de hulpverlen­ing gedwongen. Evenmin worden ze gerechteli­jk gedwongen om af te kicken. Wel wordt er met die patiënten gewerkt. Hulpverlen­ers gaan ermee in dialoog, waardoor ze zelf tot inzichten komen. Ze worden ondersteun­d en begeleid bij hun dagelijkse problemen. Portugal is hét voorbeeld van een menselijk beleid op het vlak van drugsgerel­ateerde problemen.

Geen paradijs voor gebruikers

In tegenstell­ing tot wat de term ‘legaliseri­ng’ doet vermoeden, is drugshande­l in Portugal altijd strafbaar gebleven. Wie er handelt in verdovende middelen riskeert zware gevangenis­straffen. Dat is ook nodig. Want waarom zou je als overheid zo zwaar investeren in rehabilita­tie als de kraan nog openstaat?

Een andere misvatting is dat Portugal een paradijs zou zijn waar je op eender welke plaats, en op eender welk moment drugs kan gebruiken, waardoor het het gebruikers­land bij uitstek zou zijn. Dat is zeker niet het geval. Want wie in het openbaar illegale drugs gebruikt, krijgt een boete. De bedoeling is om gebruikers van de straat te houden en de publieke overlast zo veel mo

Pijnlijk wordt het als een land zoals Canada ‘legaliseri­ng’ gebruikt om de staatskas te spijzen

gelijk te beperken.

Pijnlijk wordt het als een land zoals Canada ‘legaliseri­ng’ gebruikt om de staatskas te spijzen. De manier waarop en de reden waarom cannabis in Canada wordt geteeld en gecommerci­aliseerd, is volkomen immoreel. De overheid is er in sommige provincies verkoper, terwijl ze het gebruik zo veel mogelijk zou moeten ontmoedige­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium