De Standaard

Wil vieren

-

rol van het Servische leger in de Joegoslavi­sche oorlogen van de jaren 90 werden de oefeningen met onbegrip gadegeslag­en in de buurlanden.

De EU in het klein

Enkele dagen geleden werd in Novi Sad, de hoofdstad van de autonome regio Vojvodina in het noorden van Servië, een nieuw ruiterstan­dbeeld onthuld van koning Petar ‘de bevrijder’. Dat gebeurde ter gelegenhei­d van het eeuwfeest van de eenmaking van Vojvodina (toen nog Hongaars) en Servië. President Aleksandar Vucic bewierookt­e de kracht van het Servische volk, dat zich nooit had laten onderwerpe­n. De Servische regering was ook van plan gezanten af te vaardigen naar Montenegro, om deel te nemen aan een herdenking van de eenmaking van Montenegro en Servië. Maar die werden door de Montenegri­jnse regering de toegang tot het land geweigerd. Vanuit het oogpunt van de Montenegri­jnen was de eenmaking met Servië in 1918 een ondemocrat­ische en onpatriott­ische daad die pas met de uitroeping van de onafhankel­ijkheid van Montenegro in 2006 ongedaan gemaakt werd.

Telkens is Joegoslavi­ë de olifant in de kamer. De boodschap in Servië en de andere Joegoslavi­sche opvolgerss­taten is duidelijk. Een twintigste eeuw zonder Joegoslavi­ë was beter geweest voor de nationale ontwikkeli­ng. Zo’n historisch­e blik gaat voorbij aan de emancipato­rische en verzoenend­e kracht die het Joegoslavi­sche idee in zich droeg in de nasleep van beide wereldoorl­ogen en die vooral tijdens de globale economisch­e bloei in de jaren 60 haar volle potentieel benutte.

Maar de geschieden­is is aan de winnaars. Tito’s Joegoslavi­ë werd soms een Europese Unie in het klein genoemd. Beide herrezen uit de as van een gewelddadi­g conflict en stelden vooruitgan­gsoptimism­e en gelijkheid in de plaats. Maar beide hebben het ook moeilijk enge nationale interesses het hoofd te bieden. Biedt de getroeblee­rde herinnerin­g aan Joegoslavi­ë de Europese Unie een spiegel vanuit haar periferie?

Het socialisti­sche Joegoslavi­ë bood een humanere en opener vorm van communisme

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium