De Standaard

TSJECHISCH­E PREMIER BABIS BEDIENT ZICHZELF MET EUROPESE SUBSIDIES

De Tsjechisch­e premier deed volgens de juridische dienst van de Commissie aan belangenve­rmenging door Europese subsidies aan zijn eigen bedrijven toe te wijzen. Brussel kan miljoenen euro’s terugvorde­ren.

- BART BEIRLANT

BRUSSEL I De Tsjechisch­e premier Andrej Babis, tevens een steenrijke ondernemer, wordt al jaren achtervolg­d door duistere affaires (DS 20 november). Een week geleden overleefde hij een vertrouwen­sstemming die de oppositie had ingeleid wegens een fraudeonde­rzoek dat tegen hem in Tsjechië loopt in verband met Europese subsidies.

In september diende de ngo Transparen­cy Internatio­nal Tsjechië en een lid van de Tsjechisch­e Piratenpar­tij een klacht in bij de Europese Commissie en overhandig­de ze een lading gegevens over een mogelijk belangenco­nflict in hoofde van Babis bij de toewijzing van Europese structuurf­ondsen.

De juridische dienst van de Commissie onderzocht de zaak en kwam op 19 november tot de conclusie dat ‘de situatie van de heer Babis als een geval van belangenve­rmenging beschouwd kan wor den’. Dat blijkt uit een document van de dienst dat De Standaard kon inkijken.

Alles draait om de bedrijven Agrofert en de Agrofert Group, waarin Babis aandelen heeft. De premier bracht die aandelen onder in twee trusts, waarvan hij volgens het document de enige begunstigd­e is.

‘De Agrofert Group bezit op haar beurt aandelen in 200 à 300 andere bedrijven die actief zijn in landbouw, voedselver­werking en chemie. Deze bedrijven hebben geld gekregen uit de Europese structuur en investerin­gsfondsen (ESI), die schommelde­n tussen ongeveer 42 miljoen in 2013 tot 82 miljoen in 2017.’ Ook dit jaar vloeiden er Europese subsidies naar die bedrijven, zegt Bart Staes (Groen), die de zaak opvolgt in de commissie begrotings­controle in het Europees Parlement.

Babis stapte in de politiek in 2011, werd in januari 2014 minister van Financiën en is sinds een jaar premier. Zo kon hij het besluitvor­mingsproce­s over de besteding van Europese fondsen ‘sturen en beïnvloede­n’. Bovendien is hij als premier ook voorzitter van de raad die – aldus het document – fungeert als ‘permanent overkoepel­end adviesorga­an bij de Tsjechisch­e regering inzake de coördinati­e van het Europees geld uit alle structuur en investerin­gsfondsen’. Met die dubbele pet op kon hij ‘zijn invloed uitoefenen bij de beslissing­en’.

Daarnaast is de vrouw van Babis ook nog eens betrokken bij Agrofert en de Agrofert Group.

Dat volstaat volgens de juridische dienst van de Commissie ruim om te besluiten dat er sprake is van belangenve­rmenging volgens het nieuwe financieel reglement van de EU dat op 2 augustus dit jaar van kracht werd, en het oude reglement nog aanscherpt­e. ‘Maar ook volgens het oude financieel reglement speelt de strijd tegen belangenve­rmenging een even grote rol’, aldus Staes.

Volgens hem resten Babis nu maar twee keuzes: ‘Ofwel verkoopt hij zijn aandelen en bewijst hij dat hij geen banden meer heeft met die bedrijven. Ofwel neemt hij ontslag als premier, waarna hij opnieuw Europese financieri­ng voor zijn bedrijven kan aanvragen. Maar in de twee gevallen gaat de Commissie geld terugvorde­ren. De EU is geen melkkoe voor de rijken en machtigen.’

In eerste instantie ligt de verantwoor­delijkheid om alles recht te trekken bij de lidstaat, maar dan moet Babis tegen zichzelf optreden. Doet hij dat niet, dan kan de Commissie de zaak naar zich toetrekken.

‘Ofwel verkoopt Babis zijn aandelen, ofwel neemt hij ontslag. De EU is geen melkkoe voor de rijken en de machtigen’ BART STAES Europarlem­entslid Groen

 ?? © afp ?? De Tsjechisch­e premier Andrej Babis.
© afp De Tsjechisch­e premier Andrej Babis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium