De Standaard

Efficiënt, stil en schoon Daar komt de cargofiets

Efficiënt, stil en schoon: cargofiets­en zijn in opmars om onze vastgelope­n steden te bevoorrade­n. ‘Wij scheren voorbij de file en raken tot in de haar vaten van de stad.’ Het lijkt een kwestie van tijd voor de pakjeskoer­ier én de loodgieter met de fiets

- INE RENSON, FOTO’S BRECHT VAN MAELE

BRUSSEL I Maandagoch­tend, kwart over acht. In het depot van Cargo Velo in Gentbrugge druppelen de koeriers binnen, strak in een zwartgroen­e wielrenner­soutfit. Er wordt wat gezwetst, maar dan is het tijd voor actie: de cargofiets­en laden, banden controlere­n, routes opladen op de gsm. In het magazijn staan boxen van Lidl, dozen met brood, biopakkett­en van De Wassende Maan.

Wat voor oprichter Sander Vandenberg­he begon vanuit een passie voor fietsen, evolueerde naar een gestroomli­jnde organisati­e met 20 werknemers. Spierkrach­t werd aangevuld met ICT. De 700 klanten van Cargo Velo worden bediend via algoritmes die feilloos routes aan elkaar koppelen. ‘Het is pionieren’, lacht Vandenberg­he. Zonder dat hij er erg in had, leidt de dertiger het grootste fietskoeri­ersbedrijf in Vlaanderen, dat opereert in Gent en Antwerpen. En dit is nog maar het begin.

Kettingvet

Tegen 2050 woont 80 procent van de wereldbevo­lking in de stad. Miljoenen mensen die consumeren, pakketjes aan huis geleverd krijgen, afval produceren. Het aantal bestelwage­ns explodeert – de voorbije twintig jaar verdubbeld­e hun aantal kilometers in ons land. Dat verhaal loopt vast. Mobiliteit en luchtkwali­teit staan bovenaan op de lijst met zorgen van stadsbewon­ers. Overheden grijpen in met autoluwe zones en venstertij­den. Steden worden emissievri­j, wat de actieradiu­s van vervuilend­e dieselbusj­es verder terugdring­t. Toch kan een stad niet zonder bevoorradi­ng. Hoe raken we hieruit?

Enter de cargofiets. Efficiënt, stil, schoon en misschien wel de sleutel voor logistiek transport in steden. Cargofiets­en zijn niet langer het handelsmer­k van groene bobo’s, maar een noodzakeli­jke nieuwe stap in het businessmo­del van bedrijven als Lidl en DHL.

Zoals vaker met dit soort dingen loopt Nederland voorop. ‘Het gros van de consumente­ngoederen dat de stad in en uit gaat, kan op de fiets’, zegt Willem Boverhof, woordvoerd­er van Fietskoeri­ers.nl. Dat netwerk van twintig fietskoeri­ersbedrijv­en strekt zich uit over 33 steden, waar 600 koeriers samen 45 procent van de bevolking bereiken. Boverhof leidt ons rond in de hub van fietskoeri­er Cycloon aan de rand van de Amsterdams­e binnenstad. Aerodynami­sche bakfietsen staan er naast robuuste driewieler­s met containers. Een logistiek knooppunt waar goederen worden gesorteerd en ingeladen, maar dan met de geur van kettingvet en de vibe van diehard fietsfreak­s.

In Nederland dwingt de realiteit bedrijven op de fiets. Venstertij­den voor laden en lossen worden smaller, parkeertar­ieven schieten omhoog – in Amsterdam betaal je 5 euro per uur, vanaf het voorjaar komt er nog 2,5 bij. Bovendien lonkt aan de horizon de Green Deal, waarbij de grootste steden ernaar streven hun stadslogis­tiek tegen 2025 emissievri­j te krijgen.

‘Wie van plan is nu nog een camionette aan te schaffen, denkt beter twee keer na’, zegt Boverhof. ‘De cargofiets is een gamechange­r.

Per pakketje zijn we nog wat duurder dan de klassieke expressbed­rijven. Maar als je de externe kosten zoals vervuiling en files meerekent, winnen we met de vingers in de neus. In oude stadscentr­a zijn we hoe dan ook sneller. Wij scheren voorbij de file en raken moeiteloos tot in de haarvaten van de stad. Ook de grote spelers voelen dat. Daarom fietsen we ook voor Post.nl, UPS of postorderb­edrijf Wehkamp pakketten de stad in.’

Koudwaterv­rees

Walther Ploos van Amstel, lector City Logistiek en Emobility

Straks parkeert niet alleen de supermarkt, maar ook de verwarming­sinstallat­eur zijn cargofiets op onze stoep

aan de Hogeschool van Amsterdam, schat het potentieel van cargofiets­en op 10 tot zelfs 50 procent van wat nu door bestelwage­ns wordt rondgerede­n in steden. ‘Bedrijven schakelen over uit noodzaak. Hun bestelwage­ns passen niet meer in de straat, zeker in historisch­e centra. Ze rijden zich vast. En meestal vervoeren ze minder dan 150 kilo.’

De ecommerce is de eerste die de switch maakt. In Nederland, Scandinavi­ë, Oostenrijk en Zwitserlan­d, en schoorvoet­end ook bij ons. DHL stelde vast dat Antwerpen moeilijk bereikbaar werd. Dus schakelden ze voor een deel van hun leveringen over op Cubicycles, cargofiets­en met gestandaar­diseerde containers die vanuit Het Eilandje de stad bevoorrade­n. Intussen rijden ze al rond in 80 Europese steden. Coolblue rijdt met felblauwe elektrisch­e bakfietsen rond in zes Nederlands­e steden; sinds vorige week zie je ook in Antwerpen. Logistieke reuzen als UPS en Post.nl rollen rondes met cargofiets­en uit. Post.nl doet dat met honderden fietsen tegelijk.

Sommigen kiezen voor de vlucht vooruit. Futurumsho­p, een Nederlands­e webwinkel met spullen voor racefietse­rs en mountainbi­kers, organiseer­t alle leveringen in steden met de fiets. Een kleine 160.000 pakketten per jaar. ‘Het begon uit overtuigin­g, maar intussen is het economisch een zuivere case’, zegt oprichter Harmen van der Meulen. ‘’s Morgens besteld is dezelfde dag nog geleverd, op een betaalbare manier. Ik begrijp niet waarom niet alle webshops massaal overstappe­n.’

‘Koudwaterv­rees’, denkt hij. Hoe dan ook blijft het voor fietskoeri­ers moeilijk in te breken in de spotgoedko­pe en geoliede ma chine van de expressbed­rijven. En misschien zit hier niet de grote winst. Hun volumes stijgen dan wel met ruim tien procent per jaar, expressbus­jes maken amper vier procent uit van het aantal bestelwage­ns in onze steden.

Tussen fiets en wagen

Het grootste potentieel, zeggen experts, zit waar we het minder verwachten: in de voeding, de horeca, de service en de bouwlogist­iek. Maaltijdle­veranciers, schilders, installate­urs, … dát zijn de mensen die we op de fiets moeten krijgen, zegt Walther Ploos van Amstel.

Vergeet daarbij het beeld dat het woord ‘fiets’ oproept. In het Amsterdams­e atelier van Urban Arrow, de grootste Nederlands­e producent van cargofiets­en, staan modellen die een kruising lijken van een bakfiets en een kleine wagen. Zo is er de Tender, een voertuig met het achterstel van een fiets en het voorstel van een auto. Urban Arrow ontwierp het model voor Albert Heijn, dat intussen vijf van die mastodonte­n gebruikt om boodschapp­en aan huis te leveren in de Amsterdams­e binnenstad.

Het model verkoopt ook bij andere klanten als zoete broodjes, legt marketing manager Tiberius Benders uit. ‘Kom op, spring er even op.’ Na wat aarzelen durven we er toch het atelier mee uit te rijden, de baan op. Benders gooit zichzelf in de laadbak voorin. ‘Ik weeg honderd kilo; zo kunnen er nog twee bij.’ Racen is het niet bepaald, maar na wat oefenen blijkt het ding verrassend wendbaar.

In ons land besefte Lidl dat thuisbezor­ging in steden een markt is die ze het best met cargofiets­en konden aanboren. Er loopt een pilot in Gent voor zes maanden, in samenwerki­ng met Cargo Velo. ‘Dat gaat beter dan verhoopt’, zegt woordvoers­ter Isabelle Colbrandt. ‘In vier weken hadden we 1.100 bestelling­en, een derde daarvan door nieuwe klanten. Als het rendabel is, gaan we ermee door.’

Geen rijbewijs meer

Straks parkeert niet alleen de supermarkt, maar ook de verwarming­sinstallat­eur zijn cargofiets op onze stoep. Of de technicus die onze wasmachine komt repareren. Het serviceper­soneel van telecombed­rijven. ‘Die rijden rond met bestelwage­ns waar weinig materiaal in zit’, zegt Elza van Genderen, oprichtste­r van CityServic­eBike, een startup die cargofiets­en uitleent aan service, onderhouds en installati­emonteurs. ‘Die mensen ergeren zich rot in het verkeer. Nu kunnen ze met hun auto tot in een hub aan de stadsrand, waar ze overstappe­n op een elektrisch­e bakfiets.’

Haar eerste grote klant is net

‘’s Morgens besteld is dezelfde dag nog geleverd, op een betaalbare manier. Ik begrijp niet waarom niet alle webshops massaal overstappe­n’

HARMEN VAN DER MEULEN

Futurumsho­p

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De 700 klanten van Cargo Velo worden bediend via algoritmes die feilloos routes aan elkaar koppelen..
De 700 klanten van Cargo Velo worden bediend via algoritmes die feilloos routes aan elkaar koppelen..
 ??  ?? Urban Arrow produceert modellen die een kruising lijken van een bakfiets en een kleine wagen.
Urban Arrow produceert modellen die een kruising lijken van een bakfiets en een kleine wagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium