De Standaard

De levende liberale leuze

Backbenche­r Lydia Peeters ruilt op 1 januari het Maasland in voor het Martelaren­plein. ‘Ze veruitwend­igt onze slogan “Gewoon doen”.’

- MARJAN JUSTAERT

BRUSSEL I Op een onbewaakt moment in november kondigde Bart Tommelein (Open VLD) aan meteen burgemeest­er van Oostende te willen worden en in januari de Vlaamse regering te verlaten. Maar die woorden trok hij terug: tot aan de verkiezing­en van mei zou hij viceminist­erpresiden­t blijven.

Van dat scenario ging de Vlaamse fractie uit toen ze dinsdag haar wekelijkse vergaderin­g hield, daags voor het vragenuurt­je in het parlement. Niets deed vermoeden dat een van hen een promotie van formaat zou krijgen. Luttele uren later veranderde Tommelein van koers: het knaagde te veel om ‘het schip te water te laten, terwijl de kapitein aan de kant staat’, zei hij.

Vanaf dan ging het snel. Woensdag vroeg Rutten aan Vlaams Parlements­lid Lydia Peeters of ze Tommeleins bevoegdhed­en Energie, Financiën en Begroting wilde overnemen als minister in de Vlaamse regering. ‘Ik heb er niet lang over moeten nadenken’, zegt de Limburgse, sinds 2001 Burgemeest­er van DilsenStok­kem. Donderdag verwittigd­e Rutten een aantal getrouwen en teleurgest­elden, vrijdagoch­tend belde ze ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA). ‘Lydia Peeters, die zit toch in het Vlaams Parlement?’, vroeg de ‘MP’. Toen Rutten dat bevestigde, toonde de regeringsl­eider zich verheugd: geen tafelsprin­ger, wel iemand die het Vlaamse niveau kent. Een goede aanwinst voor zijn ploeg.

Als Lydia Peeters de voorbije jaren al eens de nationale media haalde, was het met haar verzet tegen de boskaart of betonstop van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvlieg­e (CD&V). Als grote verdedigst­er van het eigendomsr­echt – daarin is ze hardcore liberaal – streed Peeters voluit voor een volledige compensati­e bij waardeverl­ies van gronden. ‘Ze verdedigt te allen tijde de eigenaars. Daarin capteert ze ongeloof lijk goed de grondstroo­m van onze partij’, zegt partijgeno­ot Marino Keulen.

Ook politieke tegenstand­ers waarderen haar dossierken­nis. ‘Ik ben in de commissie en de discussies over de betonstop mijn grootste tegenspeel­ster kwijt’, lacht Ingrid Pira (Groen) op Twit ter. Peeters staat geboekstaa­fd als een stille, hardwerken­de kracht. In DilsenStok­kem is ze razend populair: ze haalde met haar liberale lijst net geen 35 procent en won nog een zetel bij. Zelf rijfde ze 2.587 voorkeurst­emmen binnen – meer dan genoeg om aan een vierde ambtstermi­jn te beginnen. Maar die taak laat ze voorlopig over aan partijgeno­te Sofie Vandeweerd.

Haar lokale daadkracht is de reden waarom Rutten voor Peeters gekozen heeft. ‘Lydia veruitwend­igt onze liberale leuze: gewoon doen’, aldus Rutten. ‘Ze slaat de hand aan de ploeg zonder daar veel over te toeteren, en daar is ze in oktober andermaal voor beloond. Ze is vooruitgeg­aan, zoals de hele partij vooruitgeg­aan is.’

Door haar strijd voor eigendomsr­echt vindt Peeters aansluitin­g bij de donkerblau­we vleugel van de partij. Als burgemeest­er van een gemeente met veel migranten bewandelt ze dan weer de verbindend­e en inclusieve ‘lijnSomers’. ‘Ze is een volks type, maar tegelijk heel degelijk’, luidt het bij de liberalen. ‘Oldskool ook: inhoud boven verpakking.’

De interne pikorde in Limburg is nu licht veranderd. De positie van Patrick Dewael (Kamerfract­ieleider en volgend jaar federaal lijsttrekk­er) blijft ijzersterk, maar Peeters steekt alle anderen voorbij – onder meer Europees Parlements­lid Hilde Vautmans en Kamerlid Nele Lijnen.

Ook voor Marino Keulen betekent het een stapje terug. ‘Ik ben vooral blij dat Limburg weer een minister krijgt en word graag Lydia’s running mate’, zegt Keulen.

‘Ze slaat de hand aan de ploeg zonder daar veel over te toeteren, en is daar in oktober voor beloond’ GWENDOLYN RUTTEN Voorzitter Open VLD

 ?? © belga ?? Lydia Peeters is vooral bekend door haar verzet tegen de betonstop.
© belga Lydia Peeters is vooral bekend door haar verzet tegen de betonstop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium