De Standaard

Europees Hof voor Mensenrech­ten minder activistis­ch

De kritiek op ‘activistis­che’ rechters heeft effect: het Hof stelt zich steeds terughoude­nder op, vooral tegenover landen met een lange democratis­che traditie.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I ‘Het Migratiepa­ct is fundamente­el onevenwich­tig omdat rechterlij­ke toetsing fundamente­el onevenwich­tig is’, tweette Theo Francken (NVA) onlangs over het VNMigratie­pact. Het verzet van de NVA tegen dat internatio­nale raamakkoor­d over migratie houdt de federale regering nog steeds in een wurggreep.

De staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie verwoordde met de tweet een vrees die leeft bij critici van het pact: dat de rechters van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de tekst zullen gebruiken bij hun systematis­che pogingen om mensenrech­ten – in dit geval van migranten – steeds ruimer te interprete­ren (zie inzet).

Europa’s hoogste mensenrech tenwaakhon­d legde sinds zijn ontstaan bijna zestig jaar geleden stelselmat­ig nieuwe verplichti­ngen op aan Europese landen. Maar de aanhoudend­e kritiek van de afgelopen jaren heeft het Hof ertoe aangezet zich terughoude­nder op te stellen. Dat voelden juristen al langer aan en de stelling wordt nu ook wetenschap­pelijk bevestigd in een nieuw, nog niet gepublicee­rd onderzoek dat alle significan­te uitspraken van het Hof tot midden 2016 analyseerd­e.

‘Het Hof is onder invloed van de publieke kritiek veel voorzichti­ger geworden’, zegt de Nederlands­Amerikaans­e academicus Erik Voeten (Georgetown University), die het onderzoek leidde. ‘Het uitdagende politieke klimaat begrenst de mogelijkhe­id van het Hof om zijn expansieve lezing van mensenrech­ten verder te zetten.’

Meer rechtse regeringen

In 2005 bevond het Hof een Europees land nog in bijna negen van de tien gevallen schuldig aan een mensenrech­tenschendi­ng, in uitspraken die verderging­en dan het louter herhalen van eerdere oordelen. In 2016 was dat aandeel gezakt naar 75 procent. Het stelt zich vooral inschikkel­ijker op tegenover landen met een lange democratis­che traditie. Zo worden WestEurope­se landen bijna een derde minder vaak veroordeel­d dan tien jaar geleden. Opvallend is dat het Verenigd Koninkrijk wordt ontzien.

Dat is geen toeval, stellen experts. Van lidstaten als Rusland en Turkije krijgt het Hof al decenniala­ng kritiek. Maar toen mid den jaren 2000 na enkele controvers­iële arresten protest ontstond in het Verenigd Koninkrijk, werd de legitimite­it van het Hof pas echt in vraag gesteld. Later volgde ook kritiek in landen als Nederland, Denemarken en Italië, wat de evolutie versnelde.

Mee ten grondslag aan het afgenomen activisme ligt de benoeming van rechters die landen meer vrijheid geven. De installati­e van steeds meer rechtse regeringen in Europa leidde de laatste jaren tot de benoeminge­n van rechters die zich verzetten tegen het traditione­le interventi­onisme van het Hof, blijkt uit de studie. Vijf van de zes minst activistis­che rechters van de afgelopen twintig jaar, werden na 2011 benoemd.

In juli 2014 sprak het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zich uit over een zaak die een 24jarige Française van Pakistaans­e origine had aangespann­en tegen Frankrijk. Ze vond dat het algemene verbod op gezichtsbe­dekkende kledij haar recht op privacy en godsdienst­vrijheid schond. Maar het boerkaverb­od bleef overeind. De rechters oordeelden dat ze ‘een zekere terughoude­ndheid’ in acht moesten nemen, omdat de ban het gevolg was van een ‘evenwicht dat tot stand was gekomen via een democratis­ch proces’. Inzake beleid waarover in een democratie ‘de meningen grondig verschille­n’, heeft een land een ruime ‘appreciati­emarge’, klonk het nog.

‘Dat soort redenering­en die de staten meer vrijheid laten, hanteert het Hof de laatste jaren veel vaker’, zegt politicolo­og Erik Voeten (Georgetown University), die alle arresten van het Hof die het zelf als vernieuwen­d catalogeer­de, onder de loep nam, tot halfweg 2016. ‘Dat geldt des te meer voor gevoelige onderwerpe­n als identiteit en migratie.’

Het was tien jaar eerder dat de zaadjes voor die bocht werden geplant. In het Verenigd Koninkrijk werd John Hirst, een gevangene die de eigenares van zijn woning met een bijl had vermoord, gefotograf­eerd toen hij een joint rookte en champagne dronk nadat hij via het Hof politiek stemrecht had afgedwonge­n. Ook enkele zaken die het onmogelijk maakten om bepaalde verdachten achter de Londense terreuraan­slagen van 2005 het land uit te krijgen, deed de legitimite­it van het Hof bij de Britse maatschapp­ij en politiek totaal wegzinken. In 1996 geloofde 71 procent van de Britten in het Hof, in 2011 nog 19 procent.

Een paar jaar later volgden andere WestEurope­se landen, na onder meer een Ierse abortuszaa­k, de veroordeli­ng van de Italiaanse verplichti­ng om in alle scholen kruisbeeld­en te hangen, en bezwaren tegen het Zwitserse minaretten­verbod. Het arrestHirs­i Jamaa uit 2012 resulteerd­e in een verbod op pushbacks in de Middelland­se Zee. En ook in Denemarken, Nederland en België gingen kritische stemmen op. Vanuit landen als Rusland, Turkije of Hongarije lag het Hof al langer onder vuur. Maar de steun verliezen van staten met een lange democratis­che traditie, zou het voortbesta­an van het Hof zelf bedreigen.

Italiaanse kruisbeeld­en

De Britten profiteerd­en van het voorzitter­schap van de Raad van Europa om in 2012 de macht van het Hof in te dijken door het principe van subsidiari­teit en appreciati­emarge expliciet in het Europese mensenrech­tenverdrag in te schrijven. Samen met het toegenomen bewustzijn dat het draagvlak van het Hof afnam en de komst van conservati­evere rechters (zie inzet), leidde dat tot een nieuwe terughoude­ndheid, zoals bij het boerkaarre­st. ‘Door de politieke tegenwind van het laatste decennium is het Hof voorzichti

ger geworden’, zegt ook professor mensenrech­ten Wouter Vandenhole (UAntwerpen).

In een later arrest vond het Hof dat het Italiaanse kruisbeeld­engebod dan toch de mensenrech­ten niet schond. In een eveneens Italiaanse zaak besliste het Hof in 2012 dat de onmogelijk­heid voor bepaalde gevangenen om te stemmen wél door de beugel kon, ondanks de eerdere uitspraak in de vergelijkb­are Britse zaakHirst.

Ook enkele heel recente uitspraken vallen op. Op 23 oktober oordeelde het Hof unaniem dat de uitwijzing door Denemarken van een Jordaniër die was veroordeel­d voor drugshande­l maar wiens zes kinderen de Deense nationalit­eit hebben, het recht op een gezinsleve­n niet schendt. Rond dezelfde tijd besliste het Hof ook dat Oostenrijk autonoom kon beslissen dat het ‘beledigen’ van de profeet Mohammed godslaster­ing is.

De evolutie bij het Hof is nog niet ten einde, denken experts. In april benadrukte­n alle 47 lidstaten van de Raad van Europa in een gezamenlij­ke verklaring dat ‘de eerste verantwoor­delijkheid om mensenrech­ten te bewaken bij de regering, het parlement en de rechtbanke­n van de landen’ ligt. Zo blijft de politieke en maatschapp­elijke druk hoog. Want voor vele Europese regeringen interprete­ert het Hof de mensenrech­ten nog altijd te ruim. De goedkeurin­g van het VNMigratie­pact zou in hun ogen dat activisme opnieuw wind in de zeilen kunnen geven.

Morgen: wat kan het Hof aanvangen met een tekst als het VNmigratie­pact?

‘Redenering­en die de staten meer vrijheid laten, hanteert het Hof de laatste jaren veel vaker. Zeker voor gevoelige onderwerpe­n als identiteit en migratie’

ERIK VOETEN

Politicolo­og Georgetown University

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium