De Standaard

NIET ROMMELEN, WEL RADICAAL HERVORMEN

- INGE GHIJS

Meer dan 65.000 mensen gingen gisteren in Brussel betogen. Niemand had vooraf ingeschat dat ze met zovelen zouden zijn om een ambitieuze­r klimaatbel­eid te eisen. Het wijst er alleen maar op dat de burger niet klimaatmoe is, maar wel bezorgder dan ooit.

Des te pijnlijker was de grote moeite die Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) zich getroostte in De zevende dag om de kijker te overtuigen dat Vlaanderen wél veel doet om de klimaatamb­ities te halen en dat het wél op het goede spoor zit. Maar dat de CO2uitstoo­t hier daalt, zoals de minister zei, blijkt niet uit de presentati­e die ze zelf in de lente in het parlement gaf. Of beschikt Schauvlieg­e intussen over recentere informatie?

Een extra windmolenp­ark in zee, strengere isolatieno­rmen voor nieuwbouw, subsidies voor elektrisch­e wagens: het blijft rommelen in de marge. Het ontslaat de burger niet om zelf te doen wat hij kan en het is duidelijk dat alle beetjes helpen. Maar om tegen 2050 CO2neutraa­l te worden, zijn veel radicalere oplossinge­n nodig. Het lijkt misschien nog eindeloos lang, maar dat is het allerminst als je kijkt naar wat er moet gebeuren.

Zonder het hele economisch­e systeem, inclusief de landbouw, te herdenken en herorganis­eren, zonder forse investerin­gen om heel andere duurzame materialen te ontwikkele­n die zelfs nog niet bestaan, zullen we er niet komen. Die vaststelli­ng als bangmakeri­j bestempele­n of gelijkstel­len met het afschaffen van internatio­nale handel, is te gemakkelij­k. Visionair denken moeten we niet afserveren met clichés, maar net stimuleren.

De burger voorspiege­len dat radicale hervorming­en jobs en comfort kosten, dat is pas bangmakeri­j. In tegenstell­ing tot wat velen denken creëert een klimaatbel­eid niet minder maar net meer jobs. En anders wonen, consumeren of je verplaatse­n hoeft helemaal niet te betekenen dat je aan welzijn inboet. Op voorwaarde dat politici de sociale correcties op hun beleid in het oog blijven houden.

We zullen alle beschikbar­e creativite­it en inventivit­eit nodig hebben om vooruitgan­g te boeken. Ook al omdat te veel uitspraken al te makkelijk worden gedaan zonder enige realityche­ck. Alle auto’s, treinen, vliegtuige­n, schepen op elektricit­eit laten voortbeweg­en en al onze huizen en gebouwen elektrisch verwarmen, dat klinkt mooi. Maar heeft iemand al uitgereken­d hoeveel elektricit­eit we daarvoor nodig hebben, en waar die vandaan zal komen?

Visionair denken moeten we niet afserveren met clichés, maar net stimuleren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium