De Standaard

Een revolutie is op komst

Andrés Manuel Lopez Obrador is beëdigd als president van Mexico. Als het aan hem ligt, wordt het land fel hervormd. ‘Ik mag het volk niet in de steek laten.’

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ © Ronaldo Schemidt/afp

De de armoede, het bende en drugsgewel­d: Andrés Manuel López Obrador (m.) wil er komaf mee maken.

Nog voor Andrés Manuel López Obrador (65) zaterdag de eed als president van Mexico had afgelegd, stond er al een lange rij nieuwsgier­ige bezoekers aan Los Piños. Ze wilden zien hoe de officiële residentie van de vorige presidente­n eruitzag. López Obrador is niet van plan om daarnaarto­e te verkassen, hij zal waarschijn­lijk in zijn huidige, meer bescheiden huis blijven wonen. Als symbool van een nieuwe politiek kan dat tellen.

López Obrador heeft grootse plannen. Naar eigen zeggen wil hij in zijn land een ‘vierde revolutie’ in de steigers zetten. Na de onafhankel­ijkheid, de liberale hervorming­en rond 1855 en de revolutie aan het begin van de 20ste eeuw is het tijd voor een grondige transforma­tie, vindt hij. Het neoliberal­e beleid van zijn voorganger­s

heeft ruim vier op de tien Mexicanen in armoede geduwd, de gierende corruptie verstoort de goede werking van het land en het bende en drugsgewel­d eisen een zware tol onder de bevolking. AMLO, zoals velen hem noemen, wil daar komaf mee maken. Hij wil dat zijn land zo aantrekkel­ijk wordt dat geen enkele Mexicaan het nodig vindt om als migrant elders werk te zoeken.

De maffia van de macht

Volgens de linkse krant La Jornada gaat López Obrador de regelgevin­g rond de olieindust­rie – goed voor een derde van de overheidsi­nkomsten – hertekenen, waardoor de olievelden in de toekomst niet meer zo gemakkelij­k aan privébedri­jven kunnen worden geveild. Hij heeft ook ambitieuze investerin­gsplannen om de minder ontwikkeld­e regio’s een boost te geven. En hij wil de rela

ties met de Amerikaans­e president Donald Trump warm houden, omdat de handel met de Verenigde Staten miljarden dollars en duizenden jobs oplevert. Eind vorige week heeft de aftredende Mexicaanse president, Enrique Peña Neto, op de valreep USMCA, een nieuwe handelsove­reenkomst met de VS en Canada, onderteken­d. Die verstevigt de economisch­e banden tussen de Mexicaanse en de Amerikaans­e industrie. Om de corruptie in te dijken, wil AMLO ten slotte de lonen optrekken. Hij maakt zich sterk dat die extra uitgaven zich zullen terugbetal­en als de overheid minder geld in het corruptiec­ircuit verliest.

López Obrador, die in juli met maar liefst 53 procent van de stemmen werd verkozen, trok tijdens de campagne ten strijde tegen de heersende politieke kaste, die hij ‘de maffia van de macht’ noemde. Om de kloof tussen de politiek en de burgers te verkleinen, gaat hij zijn beleidsvoo­rnemens geregeld bij de bevolking via referenda toetsen. Eind oktober heeft hij de bouw van de dure, nieuwe luchthaven bij Mexicostad nog stopgezet, nadat bij een volksraadp­leging 69 procent van de deelnemers de luchthaven had verworpen.

Dictatoria­le trekjes

Sommigen maken zich zorgen dat die directe volksraadp­legingen de parlementa­ire democratie in het land zullen ondermijne­n. AMLO’s partij, Morena, heeft in Kamer en Senaat de meerderhei­d en de vrees bestaat dat de parlements­leden in de toekomst alleen maar de resultaten van de referenda in wetten zullen moeten gieten.

Het feit dat AMLO voor zijn inaugurati­efeestje ook de Nicaraguaa­nse leider Daniel Ortega en zijn Venezolaan­se kompaan Nicolás Maduro had uitgenodig­d – twee linkse leiders die het niet zo nauw nemen met de belangen van hun bevolking – deed bij zijn tegenstand­ers de haren te berge rijzen.

Het wordt afwachten hoe de nieuwe president die vierde transitie van zijn land vorm zal geven. Als burgemeest­er van Mexicostad heeft hij de financiën op orde gebracht en veel sociale programma’s opgestart. Zal hij op dezelfde wijze de problemen van Mexico aanpakken, of stapt hij in de voetsporen van die andere linkse leiders die met dictatoria­le trekjes de democratie in hun land om zeep hebben geholpen?

Dat López Obrador zijn beleid geregeld via volksrefer­enda wil aftoetsen, doet sommigen vrezen voor de parlementa­ire democratie

 ??  ?? gierende corruptie,
gierende corruptie,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium