De Standaard

Andere plek, zelfde chaos?

Vanaf vandaag moeten asielzoeke­rs zich in het Klein Kasteeltje aanmelden. Ze zouden er meteen een tijdje blijven. De opvangcris­is doorkruist dat plan.

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E

Honderden asielzoeke­rs die op de stoep bij de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ), recht tegenover het Maximiliaa­npark, aanschuive­n om asiel te vragen: het was de voorbije jaren bijna dagelijkse kost. Dat is nu verleden tijd. Vanaf vandaag moeten alle kandidaata­sielzoeker­s zich anderhalve kilometer verderop gaan aanmelden en registrere­n, aan de achterkant van het opvangcent­rum Klein Kasteeltje.

De verhuizing kadert in de hervorming van het asielsyste­em, waarbij het Klein Kasteeltje – het oudste opvangcent­rum voor asielzoeke­rs in ons land – alleen nog als aanmeldcen­trum zal worden gebruikt. De bedoeling is dat nieuwe asielzoeke­rs eerst maximaal een week in het Klein Kasteeltje verblijven, voor ze naar een ander opvangcent­rum doorstrome­n.

‘De hervorming moet de opvang kwali teitsvolle­r en efficiënte­r maken’, zegt Mieke Candaele, de woordvoers­ter van Fedasil. ‘Tot nu toe kregen asielzoeke­rs na hun registrati­e meteen een opvangplek in het land toegewezen. Nu zullen ze eerst allemaal een aankomsttr­aject doorlopen, zoals een grondig intakegesp­rek en een medische screening. Dat geeft ons de mogelijkhe­id om de noden van kwetsbare mensen beter te bepalen en om iedereen de meest geschikte opvangplaa­ts te bezorgen. Het vermijdt ook dat asielzoeke­rs nadien nog al te vaak moeten verhuizen.’

Het zal voor kandidaata­sielzoeker­s voortaan ook mogelijk zijn om zich doorlopend aan te melden, tot 13 uur. Tot nu moesten asielzoeke­rs zich tussen 8 en 9 uur aanmelden, waardoor ze al ’s ochtends vroeg op het trottoir stonden aan te schuiven.

Risico op wachtrijen

Normaal moest het Klein Kasteeltje leeggemaak­t zijn om volledig als aanmeldcen­trum te kunnen worden gebruikt. De voorbije weken zijn al honderden asielzoeke­rs naar andere centra verhuisd. Maar door het opvangteko­rt verblijven er toch nog altijd 563 asielzoeke­rs. Daardoor kan slechts een klein deel van het Klein Kasteeltje vanaf vandaag als aanmeldcen­trum worden gebruikt. ‘We hebben zo’n 200 bedden beschikbaa­r’, zegt Candaele. ‘Voorlopig kunnen nieuwe asielzoeke­rs daar slechts één nacht blijven. Het is onmogelijk om de nieuwe manier van werken op dit moment al volledig uit te rollen.’

Asielzoeke­rs zullen zich vandaag ook nog niet doorlopend kunnen aanmelden, zegt de DVZ. ‘Tot nader order kan dat alleen tussen 9 en 10 uur’, zegt woordvoerd­er Geert De Vulder. Daardoor ontstaan mogelijk ook aan het Klein Kasteeltje weer wachtrijen.

‘Wij hopen dat de asieldiens­ten goed voorbereid zijn en de asielzoeke­rs informeren over wat er veranderd is’, zegt Charlotte Vandycke van de ngo Vluchtelin­genwerk Vlaanderen. ‘Anders vrezen we dat de chaos zich gewoon van het ene naar het andere trottoir verplaatst.’

Het is maar de vraag of alle asielzoeke­rs die vorige week tevergeefs aan de oude kantoren stonden aan te schuiven, op de hoogte zijn dat ze vandaag op een andere plek moeten zijn.

Door de limiet van vijftig à zestig asielaanvr­agen per dag voor de meest kwetsbare asielzoeke­rs, zijn de jongste dagen veel alleenstaa­nde mannen door de politie uit de wachtrij gehaald en weggestuur­d met de boodschap dat ze de dag nadien maar terug moesten komen. Volgens ngo’s die de situatie al een week monitoren, zijn daardoor mogelijk niet alle asielzoeke­rs correct geïnformee­rd over de verhuizing.

‘Wij hebben hierover donderdag nog met de korpschef van de politie Brussel overlegd’, zegt De Vulder. ‘Wij hebben gevraagd om die informatie aan de asielzoeke­rs duidelijk mee te delen.’

‘Voorlopig kunnen nieuwe asielzoeke­rs er slechts één nacht blijven’

MIEKE CANDAELE Woordvoers­ter Fedasil

Tijdelijke oplossing

Fedasil heeft gevraagd dat de politie aan het Klein Kasteeltje alles in goede banen leidt. Omdat het gebouw – een oude infanterie­kazerne – pal in een woonbuurt ligt, heeft Fedasil de voorbije dagen en weken ook de buurtbewon­ers geïnformee­rd.

Het Klein Kasteeltje is hoe dan ook een tijdelijke oplossing, tot het nieuwe aanmeldcen­trum in NederoverH­eembeek over enkele jaren opengaat. Dat heeft de federale regering al langer beslist, maar de stad Brussel ligt dwars. ‘In NederoverH­eembeek is al een opvangcent­rum. Vlakbij, in Haren, komt een nieuwe gevangenis. Het wordt allemaal wat te veel’, zegt Maité Van Rampelberg­h, de woordvoers­ter van burgemeest­er Philippe Close (PS).

 ?? © Kristof Vadino ?? Omdat het Klein Kasteeltje pal in een woonbuurt ligt, heeft Fedasil ook de buurtbewon­ers geïnformee­rd over de nieuwe bestemming van het gebouw.
© Kristof Vadino Omdat het Klein Kasteeltje pal in een woonbuurt ligt, heeft Fedasil ook de buurtbewon­ers geïnformee­rd over de nieuwe bestemming van het gebouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium