De Standaard

De warmste week van Charles Michel

- VAN ONZE REDACTEUR JANFREDERI­K ABBELOOS © pn

Over exact een week wordt het VNMigratie­pact aanvaard in Marrakech. De vraag blijft of premier Charles Michel daarbij aanwezig is, en of zijn regering valt.

Vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD) die zijn bezoek aan ZuidAfrika gisteren vroegtijdi­g afbrak om terug naar Brussel te vliegen. Premier Charles Michel (MR) die vandaag, als een van de weinige regeringsl­eiders, niet naar de Klimaattop in Polen gaat. En een weekend lang telefoons heen en weer.

Dat alles om vandaag een kernkabine­t te kunnen samenroepe­n waar de premier een voorstel zal doen om uit de impasse rond het VNMigratie­pact te raken. ‘Om tot een oplossing te komen, geven we daar nog geen verdere uitleg bij’, klonk het gisteren op het kabinet van de eerste minister.

Veel opties zijn er niet. De enige uitweg lijkt nog altijd om samen met andere Europese landen een interpreta­tieve tekst op te stellen die verhindert dat het pact – hoewel juridisch niet bindend – België een bepaalde migratiepo­litiek opdringt. Nederland is daarvoor alvast vragende partij.

Kloof binnen NVA?

De vraag blijft hoeveel Europese landen aan boord komen en of de NVA hiermee genoegen neemt. Volgens La Libre is de partij hierover verdeeld. ‘Hardliners’ zoals staatssecr­etaris Theo Francken en fractielei­der Peter De Roover zouden zich onverzette­lijker opstellen dan het meer gematigde kamp met daarin voorzitter Bart De Wever en vicepremie­r Jan Jambon. Bronnen binnen de partij doen de berichten af als onzin. Intussen blijft de NVA wel op twee gedachten hinken. Nee, het pact is niet aanvaardba­ar, herhaalde senator Pol Van Den Driessche in De zevende dag. Maar hij zei ook: ‘Wij willen geen verkiezing­en, we willen geen regeringsc­risis.’

Francken vulde aan met alweer een salvo sceptische tweets over het pact. En De Wever bleef zwijgen. Een signaal dat de teerling bij de NVA nog niet geworpen is?

Bijkomende moeilijkhe­id is trouwens dat de Nederlands­e regering pas ná de conferenti­e van Marrakech een interpreta­tieve tekst wil opstellen. Op die conferenti­e zal het pact weliswaar worden ‘aangenomen’, maar het zal pas ‘formeel bekrachtig­d’ worden tijdens de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties begin 2019 in New York. Er is dus nog tijd, ware het niet dat Michel eerder al heeft aangegeven naar Marrakech te willen gaan. Door toch verstek te geven, koopt Michel voor zijn regering alsnog tijd, maar het is twijfelach­tig of hij bereid is tot zo’n knieval. Omgekeerd is het onzeker of de NVA aanvaardt dat ze pas na Marrakech duidelijkh­eid krijgt.

De crisis rond het VNMigratie­verdrag gaat zo naar een hoogtepunt. Morgen liggen er bovendien resoluties ter stemming in de Kamercommi­ssie die Open VLD, MR en CD&V de kans geven om Charles Michel naar Marrakech te sturen via een alternatie­ve meerderhei­d. Maar ook die optie lijkt weinig realistisc­h. Niet de NVA maar de andere partijen zouden dan de val van de regering veroorzake­n. Ook van de zes experts die in de Kamer de juridische implicatie­s van het Marrakechv­erdrag komen inschatten, moet geen oplossing verwacht worden. ‘Dit is immers een politiek probleem, geen juridisch’, erkent professor Jan Wouters (KU Leuven).

‘Wij willen geen verkiezing­en. We willen geen regeringsc­risis’

POL VAN DEN DRIESSCHE (NVA) Senator

 ??  ?? Charles Michel.
Charles Michel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium