De Standaard

Rechtse regeringen, terughoude­nde rechters

-

Het afnemende activisme bij het Hof hangt nauw samen met de benoeming van een golf nieuwe rechters de laatste jaren. Elk van de 47 landen die lid zijn van de Raad van Europa, mag drie kandidaten naar voren schuiven, waarna een stemming in het parlement van de Raad beslist.

Het onderzoek van politicolo­og Eric Voeten bevestigt dat rechtse regeringen die tegen meer Europese integratie zijn – in opmars in Europa – rechters voordragen die meer ruimte willen laten voor de soevereini­teit van de lidstaten. Vijf van de zes minst activistis­che rechters sinds 1998 zijn benoemd na 2011. Zo stelt de huidige Deense rechter zich consequent conservati­ef op in migratieza­ken. Omgekeerd nomineerde de socialisti­sche Por tugese regering in 2011 iemand die de meest progressie­ve rechter werd.

Met Paul Lemmens vaardigt België sinds 2012 een rechter af die zich qua activisme in de middenmoot bevindt, terwijl zijn Franstalig­e voorgangst­er Françoise Tulkens tot de meest progressie­ve rechters uit de geschieden­is van het Hof behoort. Tulkens was een volbloed academica, terwijl Lemmens – net als de andere twee rechters die België ter stemming voorlegde – uit de magistratu­ur kwam en behalve de theorie ook veel ervaring heeft met de praktische gevolgen van rechtspraa­k. ‘Ons land heeft toen wellicht geoordeeld dat het beter was om na Tulkens wat gas terug te nemen’, zegt professor mensenrech­ten Koen Lemmens (KU Leuven).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium