De Standaard

‘Geen plaats voor homoseksue­len in katholieke clerus’

-

In een boek dat vandaag verschijnt zegt paus Franciscus dat kandidaatp­riesters die ‘neiging tot homoseksua­liteit’ vertonen niet welkom zijn.

‘De kracht van de roeping’ is een lang interview met de paus, afgenomen door Fernando Prado, de directeur van de religieuze uitgeverij Editorial Claretiana. Het gesprek duurde ruim vier uur, wat resulteerd­e in een boek van 120 pagina’s.

Paus Franciscus gaat onder meer uitgebreid in op de kwestie van homoseksua­liteit binnen de kerk. Daarover maakt hij zich naar eigen zeggen grote zorgen. Homoseksua­liteit is in onze maatschapp­ij een modefenome­en geworden, zegt de paus onder meer, volgens uittreksel­s die de site Periodista Digital publiceerd­e. ‘En dat heeft zijn invloed op het leven van de kerk.’

Volgens Franciscus moet de kerk daarom alert zijn op het herkennen van homoseksua­liteit, en wel vanaf het begin van de priesterop­leiding: ‘We moeten veeleisend zijn’. Ook in kloosteror­den komt regelmatig homoseksua­liteit voor, noteert hij, en ook daar is ze volgens hem ongepast. Hij is het er niet mee eens dat homoseksua­liteit niet meer dan ‘een vorm van genegenhei­d’ is, zoals een kloosterli­ng hem ooit voorhield.

‘Daarom beveelt de kerk aan dat mensen ‘met die diepgewort­elde neiging’ niet aanvaard worden. Het priestersc­hap of het kloosterle­ven is niet voor hen weggelegd. We moeten er bij homoseksue­le priesters en religieuze­n op aandringen dat ze zich strikt aan het celibaat houden en, vooral, dat ze zich uiterst correct gedragen, dat ze geen schandaal verwekken (...) door een dubbelleve­n te leiden. Het is beter dat ze het priestersc­hap of hun gewijde leven achter zich laten dan dat ze een dubbelleve­n leiden.’ Opvallend is dat de paus zich blijkbaar niet uitspreekt over heteroseks­uele priesters die een ‘dubbelleve­n’ leiden.

Psychiatri­e als uitkomst

Franciscus herhaalt dus expliciet het officiële standpunt van de kerk: homoseksua­liteit is zondig. Nochtans leek er bij zijn aantreden een kans te zijn op een versoepeli­ng van dat oordeel. In 2013, toen hij nog maar enkele maanden paus was, zei hij: ‘Als iemand homoseksue­el is, op zoek is naar God, en van goede wil is – wie ben ik dan om hem te veroordele­n?’

Maar wie hoopte dat die uitspraak het begin was van meer begrip voor de lgbtgemeen­schap, kwam al snel bedrogen uit. In 2015 veroordeel­de de paus in scherpe bewoording­en de erkenning van het homohuweli­jk in Ierland. Het huwelijk en het gezin zijn voor Franciscus, net als voor zijn voorganger­s, voorbehoud­en voor heteroseks­uele stellen. En zes maanden geleden veroorzaak­te de paus een heus relletje toen hij, na een bezoek aan alweer Ierland, verklaarde dat de psychiatri­e misschien uitkomst kan bieden wanneer kinderen op heel jonge leeftijd neigingen tot homoseksua­liteit vertonen. De commotie daarover was zo groot, dat het Vaticaan die verklaring een dag later weer introk.

‘Het is beter dat homoseksue­len het priestersc­hap of hun gewijde leven achter zich laten dan dat ze een dubbelleve­n leiden’

PAUS FRANCISCUS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium