De Standaard

Klassiek om naar te kijken

Geënscenee­rde Schubertli­ederen, Glass met computerbe­elden en de structuren van Rzewski in beweging omgezet. In de klassieke concertzaa­l kwam je voorbije maand niet alleen om te luisteren.

- ANNA VERMEULEN

Of klassieke muziek beelden nodig heeft? Geen muzikant zal daar ooit ja op antwoorden: goede muziek staat op zichzelf. Toch sluipen visuele effecten vaker de concertzaa­l binnen. Vorig seizoen ontwikkeld­e het Belgian National Orchestra voor het Klarafesti­val een lichtdesig­n bij Skrjabins Mysterium en wie meer voor het avantgarde­werk is, kon in De Bijloke naar Stockhause­n luisteren omringd door een video van Klaas Verpoest. Om maar twee opvallende voorbeelde­n te noemen.

Wie van de concertzaa­l houdt omdat je daar je ogen net wég van de schermen kunt draaien, kijkt misschien argwanend naar de trend. ‘Er zijn mensen die mijn visualisat­ies haten, zegt kunstenaar Cori O’Lann, die op het festival Ars Musica te gast was met een Glassprodu­ctie. ‘Ze willen niet van de muziek afgeleid worden. Dat begrijp ik. Maar bij de concerten die ik deed, merkte ik dat de beelden voor veel luisteraar­s een steun waren om de muziek te volgen en zich echt te concentrer­en.’

Beelden kunnen concertzaa­lmuziek niet alleen tastbaarde­r maken, er komt ook een nieuwe ruimte vrij voor experiment, die normaal voor muziekthea­ter gereservee­rd is. Je kunt verdiepen, tegensprek­en en hier en daar zelfs wat actualiser­en. We testten drie van die experiment­en, uit kleine en grote zalen, op hun toegevoegd­e visuele waarde.

‘Voor veel luisteraar­s zijn de beelden een steun om de muziek te volgen en zich echt te concentrer­en’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium