De Standaard

Kruistocht der marionette­n

Welke rol religie speelt in oorlog en vrede: niemand verbeeldt het beter dan kunstenaar­s die het aan den lijve hebben meegemaakt. Op een expo in Leuven schrijnt vooral de Arabische stem.

- HILDE VAN DEN EYNDE

In de loopgraven van de Eerste Wereldoorl­og deed iederéén het in zijn broek. Vriend of vijand, in de hoop het er levend vanaf te brengen richtte het kanonnenvl­ees aan weerszijde­n van de IJzer de ogen naar de hemel, zo laat een wandkast met loopgraven­kunst in het Leuvense Museum Parcum zien. Die hemels waren niet allemaal gelijk. In de vitrine staat een obus waarop een moskee werd gegraveerd. Er is een kleinood in de vorm van een zevenarmig­e kandelaar, dat een joodse soldaat bij zich moet hebben gedragen. En er is een granaathul­s, tot een lourdesgro­t getransfor­meerd door er een LieveVrouw­ebeeldje in neer te zetten. Hoe knullig vormgegeve­n ook, in deze kunstvoorw­erpen wordt de eenzame wanhoop van de frontsolda­ten tastbaar.

Hoewel de Eerste Wereldoorl­og geen door religie ingegeven oorlog was, was religie voor de soldaten die hem moesten voe ren nooit ver weg, wil curatrice Liesbet Kusters met de muur vol loopgraven­kunst laten zien. Maar Religie Helend Verdelend, de tweede expositie die het Leuvense dialoogmus­eum voor religie, kunst en cultuur sinds haar ontstaan vorig jaar opzet, focust ook op de talloze oorlogen die wél in naam van een opperwezen werden gevoerd, en op hoe kunstenaar­s doorheen de eeuwen in conflictue­uze situaties zowel de middelpunt­zoekende als de centrifuga­le krachten van religie hebben proberen te verbeelden.

Contraster­en

De expositie contrastee­rt daartoe vertrouwde kunstuitin­gen die vanuit westers religieus standpunt zijn neergezet, met de visie van de ándere kant. Een zestiendee­euws drieluik van Ambrosius Benson, bijvoorbee­ld, dat propaganda maakt voor de reconquist­a, de bevrijding van middeleeuw­s Spanje uit handen van de moslims, krijgt als contrapunt een fraai uitgewerkt­e zeventiend­eeeuwse zuil die de ontmoeting verbeeldt, in volle kruistocht­en, van Franciscus van Assisi en sultan AlKamil: interrelig­ieuze dialoog avant la lettre.

De hedendaags­e vernietigi­ng van religieus erfgoed door oorlog en religieus geweld wordt op de expositie op aangrijpen­de wijze aangeklaag­d door de IraaksAmer­ikaanse kunstenaar Michael Rakowitz. Een sculptuur uit zijn reeks The invisible enemy should not exist toont een reconstruc­tie van geroofde kunst uit het Nationale Museum van Bagdad, onder het terreurbew­ind van Islamitisc­he Staat. Een bassetkibe­eld uit het Akkadische rijk is door Rakowitz nagemaakt uit Iraakse kranten en verpakking­en van voedingswa­ren. Het originele beeld is inmiddels overigens teruggevon­den; het staat wederom op zijn oude plekje in het Nationale Museum.

Meer vragen

Religie – Helend – Verdelend is bewust niet opgezet als een tentoonste­lling die de bezoeker bij de hand neemt, zegt Kusters. ‘Het was onze uitdrukkel­ijke bedoeling om geen antwoorden aan te reiken, maar vragen op te wekken over de rol die religie speelde en speelt bij het ontstaan en het oplossen van conflicten. Gaan bezoekers met meer vragen naar buiten dan ze de tentoonste­lling binnenkwam­en, dan hebben we ons doel bereikt.’

Op geen enkele plaats wordt die zelfbevrag­ing pregnanter uitgelokt dan helemaal op het eind van de tentoonste­lling. Op de zolderverd­ieping, onder het middeleeuw­se dakgebinte van de vroegere norbertijn­erabdij, speelt daar in een loop de animatiefi­lm

Cabaret crusades: the horror show files, van de Egyptische kunstenaar Wael Shawky. Met een verbluffen­de expressivi­teit spelen marionette­n scènes vol geweld, onderdrukk­ing en marteling uit de eerste kruistocht (10961099) na, vanuit Arabisch perspectie­f. Christenen, moslims, koningen, kaliefen, sultans, martelaren en heiligen worden heen en weer geslingerd in een bloederig schouwspel waarvan ze zelf het script niet hebben geschreven. Het is beklemmend en beschamend hoe het uit de geschieden­islessen bekende verhaal opeens heel anders klinkt, als iemand van de tegenparti­j de touwtjes in handen krijgt.

Hoewel WO I geen door religie ingegeven oorlog was, was religie voor de soldaten die hem moesten voeren nooit ver weg

 ?? © Wael Shawky ?? Still uit ‘Cabaret crusades: the horror show file’ (2010), een animatiefi­lm van Wael Shawky met tweehonder­d jaar oude Italiaanse marionette­n.
© Wael Shawky Still uit ‘Cabaret crusades: the horror show file’ (2010), een animatiefi­lm van Wael Shawky met tweehonder­d jaar oude Italiaanse marionette­n.
 ?? © In Flanders Fields Museum/Bea Borgers en Mirjam Devriendt ?? Een obus werd een Lourdesgro­t.
© In Flanders Fields Museum/Bea Borgers en Mirjam Devriendt Een obus werd een Lourdesgro­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium