De Standaard

De spreidstan­d van Freddy De Vadder

- KAREL MICHIELS

Freddy for president. Bart Vanneste ¨¨¨èè Gezien op 30/11 in cc De Steiger, Menen

Freddy De Vadder praat opvallend vaak over zichzelf in de derde persoon. De man die Canvas heeft gered met Bevergem, meteen de enige verwijzing naar de succesvoll­e tvserie waarin hij de hoofdrol speel de. De man ook die het populisme misschien niet heeft uitgevonde­n, maar het wel al twintig jaar verpersoon­lijkt met zijn onverbloem­de grap pen over seks, kerk, koning en kapitaal. Politiek allerminst correct, maar laat dat nu net een houding zijn die veel ‘populistis­che’ politici kenmerkt. Dan kun je beter voor het origineel stemmen, dacht Freddy, en hij besloot om in de politiek te stappen. Mede op vraag van zijn moe der, die de polariseri­ng aan de feesttafel echt wel beu was. De ene schoonzoon een extreemlin­kse veganist, de andere een rechtse, vleesetend­e truckchauf­feur: de kloof in de politiek en tussen de burgers gaapt vaak even diep in familiever­band.

Op het podium hangen twee grote foto's van Freddy De Vadder, de ene in een pak met das, de andere met een rode Trumppet. Het decor is dat van een persconfer­entie, met een spreekgest­oelte en een Europese vlag. Terwijl De Vadder opkomt, knalt ‘Are you gonna go my way’ van Lenny Kravitz door de luidspreke­rs, wat later ook zijn verkiezing­sslogan blijkt te zijn. ‘Zet die plaat af’, roept hij, en de redevoerin­g kan beginnen. Wat tien jaar geleden nog een bespotteli­jk idee zou zijn geweest, dat een clown als De Vadder ooit verkozen zou kunnen worden, voelt nu bijna normaal. Zeker als die pipo ook nog eens serieuze standpunte­n inneemt.

Op die momenten waagt het typetje zich aan een spreidstan­d die zijn geloofwaar­digheid bijna onderuitha­alt. Dat hij de werklooshe­id verkiest boven ‘jobs, jobs, jobs’ valt nog te rijmen met zijn sociale status. Maar als hij het heeft over de klimaatopw­arming, of een taxshift voorstelt naar de successier­echten doet hij dat zonder ironie. Als hij vindt dat ondertitel­s gesubsidie­erd moeten worden om de talenkenni­s van onze kinderen te bevorderen, dan meent hij dat. Transmigra­nten moeten we gewoon een paspoort geven en laten doorreizen.

Onder de indruk

Door de vele politieke en sociale beschouwin­gen blijft het soms minutenlan­g stil in de zaal, wat een beetje raar is als je naar een comedian zit te kijken die zijn publiek in het verleden overspoeld­e met grappen, sketches en oneliners. Wellicht zitten we dan toch te luisteren naar de man achter het typetje, zonder de vette lach en de zin voor overdrijvi­ng, met een gedachtego­ed dat zich veeleer links situeert. Voor zover die onderverde­ling vandaag nog relevant is.

Freddy is voor een harde Brexit en belooft een ‘sterke, charismati­sche leider’ te zijn. Wel op het Europese niveau uiteraard, want daar worden niet alleen de grote beslissin gen genomen, maar kan hij

ook het meest verdienen. Zo cynisch is De Vadder wel. Hij noemt zijn populisme kwets baar maar ook onbeschaam­d opportunis­tisch.

Echt luid en massaal wordt er pas gelachen als Freddy De Vadder zijn pupiter even verlaat voor een portie humor zoals wie die van hem gewend zijn: een Sinterklaa­ssketch met de allure van Monty Python, een geschifte conversati­e met Ke vin De Bruyne (jammer dat hij voor de gokverslaa­fde

Freddy de WKmatch tegen Japan niet wilde fiksen) en Angela Merkel, met wie hij al jaren een vunzige knipperlic­htrelatie onderhoudt. Vintage De Vadder, maar het publiek in Menen, nochtans zijn geboortest­ad, bleef toch wat onvoldaan achter. Of de mensen waren onder de indruk natuurlijk, van zoveel kennis en politiek inzicht. Wie had dat ooit verwacht van die De Vadder? Of was het toch Bart Vanneste?

 ?? © rr ?? Dat een clown als De Vadder ooit verkozen zou kunnen worden, voelt nu bijna normaal.
© rr Dat een clown als De Vadder ooit verkozen zou kunnen worden, voelt nu bijna normaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium